"TÜPRAŞ yüzünden Sapanca Gölü tehlike sinyali veriyor"

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan ve son yıllarda kuraklık yüzünden debisi sürekli düşen Sapanca Gölü\'nden TÜPRAŞ\'ın su çekmesine tepkiler devam ediyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, vatandaşın aldığı suyun parasının alınmasına karşın göldeki endüstriyel kullanımın kontrolsüz, ölçümsüz ve bedelsiz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Keleş, yetkili olan kurumlara konuya müdahale etmeleri konusunda çağrıda bulundu.

"Kontrolsüz su alınıyor"

İçme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü\'nden kontrolsüz, ölçümsüz ve bedelsiz endüstriyel su alındığını kaydeden Keleş, "Dünya Su Forumu\'nun, dünyadaki tüm su otoritelerinin \'kullanan öder, kirleten öder\' yaklaşımı var. Herhangi bir su kaynağını her kim kullanırsa kullansın bunun bedelini ödemelidir. Bizim uzun yıllar üzerinde durduğumuz ve maalesef engel olamadığımız Sapanca Gölü ile ilgili trajik bir durum var. Birinci sınıf suya sahip gölden Sakarya ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdareleri\'nin aldıkları sular ölçülebilirken maalesef endüstriyel kullanım kontrolsüz, ölçümsüz ve bedelsiz bir şekilde devam ediyor. Bunun üzerinde çok durduk. Bu konudaki bilgi ve belgelerimizi, tüm çekincelerimizi bakanlık nezdinde ilgili idarecilerle paylaştık." dedi.

Ekolojik risk

Sapanca Gölü\'nün yıllık su bütçesinin kontrolsüz endüstriyel kullanım yüzünden zorlandığına dikkati çeken Keleş, şunları söyledi: "Bu gölün su kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Hem de su miktarının azalmasına sebep olabiliyor. Uzun vadede de gölü ekolojik olarak riske ediyor. Endüstriyel tesisler önümüzdeki yıllar ilave tesisler yaptıklarını, ilave su ihtiyacının ortaya çıkacağını söyleyerek su kullanım oranını artıracaklarını ifade ediyorlar. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Biz mevcut kullanımın bile gölü zorladığını ifade ederken, endüstriyel kuruluşların başka su kaynaklarına yönelmesini isterken kendileri su kullanımını artıracaklarını söylüyorlar. Dolayısıyla yetkili olan kurumların kesinlikle buna müdahale etmeleri gerekiyor. Çünkü hem Kocaeli hem de Sakarya gibi nüfus yoğunluğunun olduğu illerimizde insani amaçlı su kullanım ihtiyacı çok. Sapanca Gölü\'nden kontrolsüz, ölçüsüz ve bedelsiz endüstriyel kullanımın kesinlikle önlenmesi gerekir. Müdahale edilmesi ve durdurulması gerekir."

Yılda 10 milyon metreküp su


2007 yılında DSİ\'nin Sapanca Gölü\'nden endüstriyel amaçlı su kullanımının olmadığını çok açık bir şekilde ifade ettiğini açıklayan Keleş, endüstriyel su kullanan sanayi kuruluşlarının kendilerine tahsis edilmiş bir su olduğunu belgeleyemediklerine dikkat çekti.
Keleş, "Geçmişte bu kurumlar kamu kurumları olduğu için bu kaynaktan su kullanmışlardır. Özelleştirildikten sonra devletin ilgili kurumları ile bunları görüşüp bunun bir prosedüre bağlanması gerekiyor. Kontrol edilmesi gerekiyor. DSİ kayıtlarına göre sanayi amaçlı kullanım yasal değil. Sakarya\'da endüstriyel kullanım olarak 5 lira alıyoruz. Kocaeli 7,5 lira alıyor. Kullanılan her metreküp su hesap edildiğinde çok ciddi meblağlar çıkıyor. Bunun 10-11 yıl devam ettiğini düşünün. Kendileri yılda 10 milyon metreküp kullandıklarını ifade ediyorlar. Hesaplarsanız çok korkunç rakamlar çıkar. Sonuçta bu milli servettir." diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]