"Tuğla doğru şekilde kullanılırsa yapıyı depreme karşı mukavim hale getirir"

Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Koordinatörü Çetin Çelik, halk arasında tuğla kullanımının binalarda yıkıcı etki yaptığı algısı olduğunu belirterek; "Tuğla kullanımı doğru şekilde ve doğru malzemelerin kullanılması ile yapıyı depreme karşı daha mukavim hale getirir. Tuğla duvarların deprem bölgelerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir" dedi.

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Tuğla ve Kiremit adlı bir seminer düzenlendi.

Seminerine, TUKDER Koordinatörü Çetin Çelik konuşmacı olarak katıldı. Çelik, sunumunda tuğla ve kiremit üretimi, tuğla ve kiremit standart ve uygulamaları, dolgu ve taşıyıcı asmolen standart ve uygulamaları, binalarda ısı yalıtım kuralları, ısı gün bölgelerine göre farklı tuğla duvar çözümleri, deprem yönetmeliği, yangın yönetmeliği, yapı malzemeleri yönetmeliği, CE ve G işaretlemeleri ve binalarda enerji performansı yönetmeliği ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Çetin Çelik sunumunun devamında kiremit özellikleri, uygulaması, uygulamadan kaynaklanan hatalar ve yangın yönetmeliğine göre bu malzemenin test edilmeye gerek kalmadan hiç yanmaz A1 sınıfı malzeme olarak çatılarda güvenli kaplama malzemesi olarak kullanılabileceğini belirtti.

Çelik, halk arasında tuğla kullanımının binalarda yıkıcı etki yaptığı algısı olduğunu kaydederek; "Tuğla kullanımı doğru şekilde ve doğru malzemelerin kullanılması ile yapıyı depreme karşı daha mukavim hale getirir. Tuğla duvarların deprem bölgelerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir" diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]