Tren Kazasında Ölen 40 Kişi, Karanfillerle Anıldı

Pamukova ilçesi Mekece köyü yakınlarında meydana gelen ve 40 kişinin öldüğü, 89 kişinin de yaralandığı hızlandırılmış tren kazasının beşinci yıl dönümünde hayatını kaybedenler karanfillerle anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kemal Demirel, CHP Sakarya İl Başkanı Vahit Serbes ve partililer, 22 Temmuz 2004'te kazanın meydana geldiği alanda toplandı.

Vagonların devrildiği alanda ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan CHP'li milletvekili ve partililer, rayların üzerine karanfiller bıraktı. Rayların üzerinde toplanan partililer 'Unutmadık, Unutturmayacağız' yazılı pankart açtı.

Kötü Bir Deneyimle Anlaşıldı

CHP Milletvekili Demirel, yaptığı basın açıklamasında, 40 kişinin hayatını kaybettiği hızlandırılmış tren uygulamasının Türkiye'nin tarihine kara bir sayfa daha eklediğini söyledi. Kaza sonrasında yıllarca hiçbir yatırım yapılmayan demiryollarına 'hızlı' kelimesi eklendiğinde trenlerin hızlı olamayacağının kötü bir deneyimle anlaşıldığını belirten Demirel; "Mevcut alt yapı eksikleri tamamlanmadan başlatılan uygulama birçok ailenin hayatında sevdiği kişileri kaybetmesine neden oldu." dedi.

Faciaya Adeta Davet Çıkarmıştır

Kaza öncesinde bazı bilim adamlarının gazetelere yansıyan uyarı ve tespitlerine, başvuru ve yardım isteklerine olumlu yanıt verilmemesinin eleştirildiğini kaydeden Demirel, şunları söyledi: "Ulaştırma sektöründe örgütlü bir sendikamızın altyapı, yol geometrisi ve üstyapı malzemeleri açısından örgörülen hız için yeterli iyileştirme yapılmadan başlanacak hızlandırılmış tren uygulamasının can güvenliği açısından yaratacağı sakıncaları kaza öncesinde TCDD yöneticilerine yazıyla ilettikleri bildirilmiştir. Hükümet bütün uyarılara rağmen popülist söylemlerle hızlandırılmış tren seferlerini başlatmıştır. Hükümet, bilim çevreleri ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı uyarıları hiçe saymış, bilimsel kriterlere dayalı fizibilite raporları yerine, siyasi bir kararla hızlandırılmış tren uygulamasını başlatmıştır. Siyasi kadrolaşma, faciaya giden yoldaki en önemli adım olmuştur. Bilimden uzak, demiryolu deneyimi olmayan, ehliyetsiz ekip, yanlış uygulamaları ve eleştirileri dikkate almayan tutumlarıyla faciaya adeta davet çıkarmıştır.''

Herşey Şov Uğruna!

CHP olarak tren kazasından sonra Meclis'te Ulaştırma Bakanı hakkında gensoru önergesi verdiklerini hatırlatan Demirel; "Gensoru önergeleri hükümet tarafından reddedildi. 'Hızlandırılmış tren projesi bilim adamlarının uyarılarına rağmen hayata geçirilmesi durumunda can ve mal kayıpları olabilir' diyorduk. Ne yazık ki Başbakan, Ulaştırma Bakanı, demiryolu yetkilileri siyasi şov uğruna bu projeyi hayata geçirdiler ve ne yazık ki insanlarımız tren kazasında hayatını kaybetti." şeklinde sözlerini sürdürdü.

Başbakan'a Sesleniyoruz

Kazanın sorumlularının Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve TCDD olduğunu iddia eden Demirel, şöyle konuştu: "Sorumlular kimdir? O günden bugüne kadar ülkeyi yöneten ilk sorumlu sayın Başbakan, ikinci sorumlu Ulaştırma Bakanı, üçüncü sorumlu TCDD yetkilileridir. Uyarı ve ikazlara rağmen projeyi hayata geçirmişlerdir. Hükümet bunu siyasi bir şov malzemesi yapmıştır. O akşam burada gördüğümüz tablo korkunçtu, insanlar paramparça olmuştu. Uyarılar dikkate alınmış olsaydı bugün hayatını kaybeden insanlarımız aramızda olacaktı. Sorumluğu sadece makinistlerin üzerine atarak sorumluluktan Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü kurtulamaz. Ne yazık ki halen görevlerinin başındalar."

Hükümetin hızlandırılmış tren kazasının unutturulmak istediğini öne süren Demirel; "Unutturmak istedikleri, gündeme dahi getirmedikleri kazayı bugün yıl dönümünde kazanın yaşanmış olduğu yerden Başbakan'a sesleniyoruz; biz unutmadık ve unutturmayacağız." ifadelerini kullandı.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]