Toyota Türkiye'de sendikalaşma çalışmaları

 Türk Metal Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Yakup Yıldız, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ\'de sürdürdükleri sendikalaşma çalışmaları kapsamında 10 ayda 400 çalışanı üye yaptıklarını ve sayının her geçen gün arttığını söyledi.

Yıldız, Sakarya Şubesi Başkanı Şahin Kaya ile bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Toyota Türkiye\'nin otomobil fabrikasında sendikalaşma çalışmalarına 10 ay önce başladıklarını anlattı.

"O günden bugüne birçok çalışanımızla görüşerek sendikamızı anlattık" diyen Kaya, "Çok yönlü şekilde örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. Görüştüğümüz arkadaşlarımızı ve ailelerini düzenlediğimiz toplantılarda bilgilendirmeye devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Yıldız, fabrikada çalışan işçilerin sosyo-ekonomik açıdan sorunlar yaşadığını öne sürerek, "Biz tüm Toyota işçisine teminatımızı verdik. Bu teminatlar, namus gibidir ve asla çiğnemeyiz. 10 aylık süre kapsamında irtibat bürosu açarak Toyota çalışanlarıyla daha yakın ilişki kurmaya çalıştık. Bunun da çok faydasını gördük. Arkadaşlarımız buraya gelerek aklındaki tüm soruların cevaplarını bulabiliyor" şeklinde konuştu.

"Sendika hakkı, Toyota işçisinin de anayasal hakkıdır" diyen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunun için çalışmalarımızı hız kesmeden yürütüyoruz. Tüm Toyota çalışanlarıyla görüşmeye çalışıyoruz. Görüştüğümüz arkadaşlarımızın anlattıklarına bakılırsa fabrika genelinde önemli sorunlar var. Şu anda görüştüğümüz Toyota çalışanlarının yüzde 70\'i fiziksel bir rahatsızlığa sahip, psikolojisi bozuk olanların sayısı daha vahim durumda. Toyota\'nın tüm tesislerini bir araya getirdiğimizde 2 bin 500 civarında çalışanı bulunuyor. 10 aylık süre kapsamında 400 civarında Toyota çalışanı sendikamızın bünyesine dahil oldu. Bu sayı, henüz istediğimiz düzeyde değil ama her geçen gün örgütlenmemiz artıyor. Yeterli sayıya ulaştıktan sonra toplu sözleşme masasına oturacağız ve sendikamızın gücünü herkese göstereceğiz. Hiçbir arkadaşımızın bundan bir şüphesi olmasın." dedi.

Kaya da her geçen gün sendikalarına üye sayısının arttığını, toplu sözleşme için yeterli rakama ulaşacaklarını dile getirdi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]