Toyota, Corolla'yla gaza bastı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT), usta fabrika unvanıyla üretimine başladığı 11. nesil Corolla ile gaza bastı. 3 ayda 38 bin 390 adet yeni Corolla\'yı banttan indiren fabrika, araçlardan 22 bin 678 adedini ihraç etti.

Önceki yıllarda Euro Bölgesi\'ndeki ekonomik daralma nedeniyle üretimi ve ihracatı düşen Toyota Türkiye, üretimine temmuz ayında başladığı 11. nesil Corolla ile atağa kalktı. Yoğun olarak Avrupa\'ya yapılan ihracatı yeni Corolla ile Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya ülkelerine de yayılan Toyota Türkiye, 52 ülkede satışa sunulan yeni modelin üretimi ve ihracatıyla yüzleri güldürdü.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü ve CEO\'su Orhan Özer, Cihan\'a yaptığı açıklamada, eylül ayındaki üretim ve ihracatlarının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 80 civarında arttığını söyledi. Bu yıl ocak-eylül döneminde toplam 67 bin 497 araç ürettiklerini kaydeden Özer, "2012 yılının ilk 9 ayında toplam üretimimiz 63 bin 401 adet olarak gerçekleşmişti. Aradaki fark yüzde 7 oranında bir artışı işaret ediyor. Geçen yıl 54 bin 454 adet ihracat gerçekleştirmiş iken, bu yılın ilk 9 ayında yaptığımız ihracat, 59 bin 651 adet. 2013 yılının ilk 6 ayında tek model yani sadece Verso üretmiş olduğumuz ve yeni Corolla’nın seri üretimine de haziran ayında başladığımız düşünülürse, bu oranın yıl sonunda daha da yüksek bir değere erişeceği ortadadır. Sadece eylül ayını değerlendirirsek, geçen yıl eylül ayında 7 bin 686 adet üretip, 5 bin 585 adet ihraç ederken, bu yıl aynı ayda toplam 13 bin 897 adet üretip, 9 bin 500 adet ihracat gerçekleştirdik. Ay bazında bu kıyaslamaya göre geçen yıla göre artış yüzde 80’ler civarında." diye konuştu.

"Corolla\'ya oldukça yoğun bir talep var"


Seri üretimden bu yana toplam Corolla üretiminin 38 bin 390 adet, ihracatın ise 22 bin 678 adet olduğunu belirten Özer, şunları söyledi: "Rakamlardan da anlaşıldığı üzere, Corolla’ya oldukça yoğun bir talep var. Bu beklediğimiz bir durumdu. Araç; gerek dizayn, gerekse performans açısından tahmin ettiğimiz gibi, müşterilerimizin büyük beğenisini kazandı. Planlarımıza göre, 2013 takvim yılı sonuna kadar toplam 66 bin 506 adet Corolla üreteceğiz."

"Sektörün 9 aylık performansını başarılı buluyorum"


Otomotiv sektörünün 9 aylık performansını da değerlendiren Özer, 9 aylık otomotiv sanayii ihracatının geçen yıla göre yüzde 12, eylül ayında ise yüzde 31 artış gösterdiğini ifade etti. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının bu yıl ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,48 artarak 586 bin 345 adet olarak gerçekleştiğini anlatan Özer, "2013 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 820-860 bin adet aralığında gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu veriler ışığında, otomotiv sektörünün 9 aylık performansının başarılı olduğunu, ocak-eylül döneminin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna kadar bu trendin devam edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

"Kurların, enflasyonla birlikte hareket etmesini bekliyoruz"

Üretiminin yüzde 90 kadarını ihraç eden bir şirket olarak döviz kurlarının son seviyesinin kendilerine ilave bir rekabet gücü sağladığını söyleyen Özer, şöyle devam etti: "Yıl sonunda 1.9-2.0 TL gibi bir dengede olması, otomotiv sektörünün ihracatı açısından olumlu olacaktır. Yıl sonunda sektörümüzde toplam ihracatın 21 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Biz istikrarlı bir yapının oluşmasını, kurların enflasyonla birlikte hareket etmesini bekliyoruz. Uzun bir süredir TL’nin değerli oluşunun, bu yıl dengelendiği görüşündeyim. Ancak bundan sonrası için döviz kurlarında istikrar sağlanması, ekonomik istikrarı da pekiştirecektir. Bu kurların dış ticaret açığı yönüyle de ülkemize daha uygun bir seviye olduğunu düşünüyorum."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]