"Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin kapasitesi artırılacak"

Toplumdaki yaşlı nüfusun giderek artış göstermekte olması sebebi ile sağlık alanında bu doğrultuda planlamalar yaptıklarını kaydeden Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, ilk aşamada yaşlı hastaların tedavilerinin yapılacağı bir Geriatri Servisi açmayı planladıklarını ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin kapasitesini artıracakları müjdesini verdi.

Hızla yaşlanan dünyada sağlık alanındaki yatırımlarda bu doğrultuda yapılıyor. Dünya Ruh Sağlığı gününün bu yılki konusu “Ruh Sağlığı ve Yaşlılar” olarak belirlenirken bu doğrultuda Sakarya’da yeni servisler açılacak ve mevcut servislerin kapasiteleri genişletilecek.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, Dünya Ruh Sağlığı gününün bu yıl ki temasının Ruh Sağlığı ve Yaşlılık olarak belirlenmiş olmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Toplumdaki yaşlı nüfusu giderek artış gösteriyor. Sağlık alanında bu doğrultuda planlamalar yapılması gerekiyor. Biz de Sakarya’da bu yönde çalışmalara başladık. İlk aşamada yaşlı hastaların tedavilerinin yapılacağı bir Geriatri Servisi açmayı planlıyoruz. Ardından da Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin kapasitesini artıracağız” dedi.

“Yaşlılarda görülen davranış değişikliklerinin önemli bir bölümü ruhsal bozukluklardan”

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan ise; öncelikli hedeflerinin, ruh sağlığının korunması konusunda toplumsal bilinci oluşturmak ve ruhsal bozukluklara karşı koruyucu çalışmaların ve tedavi hizmetlerinin tanıtılmasını ön plana çıkarmak olduğunu söyledi. Her yıl farklı bir konunun ele alındığı Dünya Ruh Sağlığı gününün bu yılki konusunun “Ruh Sağlığı ve Yaşlılar” olduğunu ifade eden Erdoğan, “İyileşen ve gelişen sağlık hizmetleri ve hayat standartları sayesinde dünyada ileri yaşa ulaşan insanların oranı giderek artıyor. 2000 yılı itibari ile yüzde 11 olan 60 yaş üzeri nüfusumuz 2050 yılında yüzde 22’ye yani iki katına çıkacak. Yaşlı insanların sıklıkla birden çok sağlık problemi yaşayabiliyor. Hipertansiyon, diabet gibi kronik hastalıklar sebebiyle depresyon ve anksiyete bozukluğu da yaşlı insanlarda sıklıkla görülüyor. Yaşlılarda görülen davranış değişikliklerinin önemli bir bölümü ruhsal bozukluklardan kaynaklandığı halde aileler tarafından bu durum yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak değerlendirilerek tedavileri ihmal ediliyor” diyerek, yaşlılarla ilgili önemli çalışmalar yapılacağını ifade etti.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]