"Toplum intihara sürüklüyor"

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Sakarya Şubesi’nin bu haftaki konuğu SAÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Altıntaş oldu. Altıntaş yapığı konuşmasında intiharın asıl sebebini toplumda aramak gerektiğini söylerken intiharı önlemek için yapılması gereken çalışmalardan bahsetti. 

TYB Sakarya Şube Başkanı Mehmet Özdemir’in kısa girişinden sonra, Prof. Dr. Ersin Altıntaş konuşmasına, kendi özgeçmişini anlatarak başladı. Özgeçmişinin ardından intihar konusunu işleyen Altıntaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İntihar gerçeğinin toplumdan gizlenmeye çalışıldığını, üzerine gidilmediğini ve sebepleri üzerinde yeteri kadar akademik çalışmaların yapılmadığını ifade eden Prof. Dr. Ersin Altıntaş, bu durumun yanlışlığına dikkat çekti.
 
"Psikolog ve psikiyatristler intiharda bireyin biyolojik ve psikolojik özelliklerini esas alırlar. Bireyin iç dünyasındaki gizlilik, bilinçaltı derinlikler, iç korkular dikkate alınmadan intihar anlaşılamaz.” diyen Altıntaş, Durkeim’in ise intiharın sebeplerini “toplumda” aradığını ifade etti. İntiharın sebeplerinin çok çeşitli ve karmaşık olduğunu belirten Ersin Altıntaş, bunların genetik olabileceği gibi bir takım dış gelişmelere de bağlı olabileceğini açıkladıktan sonra ilgi ile izlenen konuşmasının devamında intiharın önlenmesi için şu çalışmaların yapılması gerektiğini önemle vurguladı: “Hastalıkları tedavi edici yaklaşımların yanında hastalıkları önleyici tedbirler de alınmalıdır. Bataklık kurutulmalıdır. Sivrisinekleri öldürmek çare değildir. Psikolojik hastalıklara karşı direnç ve mutluluk artırıcı müdahaleler yapılmalıdır. İnsanlarda sorun çözme becerileri geliştirilmelidir. Alternatif çözümler ve alternatif düşünme yolları geliştirilmelidir. Sosyal benlik duygusu geliştirilip kişinin kendine güveni artırılmalıdır. Sosyal beceri eğitimi ile yetenekler ortaya çıkarılıp iç duygusal kargaşalarla nasıl baş edebileceği insanlara öğretilmelidir. İnsanlara, zorluklar karşısında ölme isteği yerine, zorlukların üstesinden gelme yollarının kazandırılması gerekir. Ergen ve aileleri ile ilgili grup oturumları yapılmalı, ebeveyn, polis, öğretmen ve hekimlere bu konuda eğitim verilmelidir. Genç kız intiharlarının önlenebilmesi için cinsellikle ilgili değer yargıları eğitimi verilmeli."

Prof. Dr. Ersin Altıntaş, bu çalışmaların dışında; hastalık belirtilerinin belirlenmesi, kişilerin gelişim öyküsünün belirlenerek onların ruhsal sorunlarının ciddi hale gelmeden önlenmesi, okul başarısızlıklarına karşı ciddi ve etkili PDR hizmetlerinin verilmesi gibi ikincil önlemlerin de alınması gerektiğini hatırlatarak konuşmasını tamamladı.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]