"Toplu konut, perakende komşuluk" projesi

Öğrencilerinin hazırladığı çeşitli projelerle çok sayıda ödül kazanan Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ilginç bir projeye daha imza attı.

Toplu konutlarda yaşayan insanların sorunlarını ele alan "Toplu konut, perakende komşuluk" adını taşıyan proje, sorunların araştırılması ve çözüm yolu arayışlarına ön ayak oluyor.

USOBO Ortaöğretim Öğrencileri Proje-Forum-Metin Analizi Yarışması kapsamında Proje kategorisinde İpek Çelik ve Birsen Kırca tarafından Ahmet Kaim danışmanlığında Coğrafya dalında dikkat çekici bir proje hazırlandı. Son zamanlarda sıklıkla ele alınan TOKİ sorunlarını araştıran ve farklı çözümler üreten projenin adı “Toptan Konut, Perakende Komşuluk.” Projenin amacı toplu konutlarda yaşayan ailelerin modern dünyanın etkileri altında yok olmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkilerini ve yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik farklı bir çözüm getirmek.

Türk tarihinde Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz’e kadar dayanan toplu konutların Türk ailesine etkisini araştıran ve çözüm üretmeye çalışan projenin tezi, Türkiye’de uygulanan toplu konut projelerinin Türk kültür ve aile yapısına uygun olmadığıydı. Projenin en iyi tarafı, toplu konutlarda yaşayan ailelerin yaşayabilecekleri birçok sorunu düşünerek, geniş çapta hazırlanmasıydı. Komşular arası güven eksikliği, üst katta yaşayan ailelerin alt kattaki komşularını rahatsız edeceklerini düşündüklerinden dolayı hareketlerinin kısıtlı olmasından rahatsız olmaları, şehir merkezinden uzak olan bireylerin sosyal, kültürel ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaları, yaşadıkları evin yeterli büyüklükte olmadığını gibi tespit edilen sorunlara öğrenciler tarafından da birçok çözüm üretildi.

Proje toplu konutlardaki sorunların araştırılmasına ve çözüm yolu arayışlarına ön ayak olurken, şimdi USOBO’da yarı finale kalan projenin ne gibi aşamalar kat edeceği merakla bekleniyor.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]