TOKİ'nin 14 katlı projesine tepki

Sakarya’da 423’üncü haftasına giren adalet ve özgürlükler eyleminde TOKİ’nin Atatürk Stadı arazisine yapacağı 14 katlı rezidans projesine tepki gösterilerek, o alanın park yapılması istendi.

Eylemde ayrıca 10’uncu ölüm yıldönümü vesilesiyle Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç de anıldı.

423’üncü hafta basın açıklaması

Sakarya Başörtüsü Platformu, 9 yıldır sürdürdüğü adalet ve özgürlükler eylemlerinde 423’üncü hafta basın açıklamasını yaptı. İslam ülkelerinde yaşanan acılardan dolayı bayramın buruk geçtiği belirtilerek başlayan basın açıklamasına, başörtüsü yasağının tamamen bittiği şeklindeki algının doğru olmadığı itirazıyla devam edildi.

Platform adına Sakarya Dayanışma Derneği’nden Kadrican Mendi’nin okuduğu açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yasağın sürdüğü hatırlatılırken, AK Parti Bitlis milletvekili Vedat Demiröz’ün basına yansıyan “Örtünürken aşırıya kaçmayın. Provokatiflere mahal vermeyin. İşte okullara 4-5 kişinin çarşaf giyerek gittiği gibi yapmayın” şeklindeki sözlerine tepki gösterildi. Mendi, “Yıllarca ötekileştirilen başörtülü kadınlar, şimdi de örtünme biçimlerinden ötürü kategorize edilmekte, bazıları “makbul vatandaş” bazıları ise “provokatör” gibi sunulmaktadır. Yoksa bugüne kadar Müslüman kadınların örtüsüne karışan devlet, bundan sonra da nasıl örtündüklerine mi karışacak? Allah’ın emrine tabi olan Müslüman kadınların nerede, nasıl örtüneceklerine devlet ya da siyasiler değil, yalnızca kendileri karar verir!” dedi.

TOKİ\'nin projesine tepki

10’uncu ölüm yıldönümü vesilesiyle Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç’in de anıldığı basın açıklamasında TOKİ’nin Atatürk Stadı arazisine yapacağı gündeme gelen projesine tepki gösterildi. Mendi açıklamayı şöyle tamamladı:

“17 Ağustos 1999 depreminde ağır bir yıkıma uğrayan şehrimizde, TOKİ’nin elindeki sınırsız yetkiyi kullanarak böyle bir projeye kalkışması, bizce haklı gerekçeleri bulunan 3 kat yasağını açıkça çiğnemesi doğru değildir. Üstelik yerel yönetimlerin dahi çekince koyduğu bu projeyi, merkezden dayatmak kabul edilemez. Her geçen gün betonlaşan, bereketli tarım arazileri sanayi çöplüğüne dönüşen, ormanları ve dereleri kum ocaklarıyla, HES’lerle, fabrikalarla talan edilen şehrimize şimdi de TOKİ eliyle böyle bir beton kazık çakılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. Kapitalizmin bir oyun mabedi yıkılıp, yerine başka bir tüketim mabedi dikilmemelidir. Şehir stadının arazisi, ranta değil doğaya açılmalıdır. O alan, Kent Park ve Çark Mesire yeriyle birlikte değerlendirilmeli, bunun için mutlaka yeşillendirilmeli, ağaçlandırılmalıdır. Şehir sakinlerinin aileleriyle, çocuklarıyla vakit geçirebilecekleri, dinlenebilecekleri ve nefes alabilecekleri bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Eminiz ki, şehir ahalisi de 14 katlı bir ucube yapı yerine güzel bir parkı tercih edecektir.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]