Ticaret Eski Bakanı Coşkun, Hükümeti Eleştirdi

AK Partili Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin IMF ile anlaşmasında geciktiğini belirterek, "Küresel krizle beraber biraz korkak davrandığımız, biraz meseleleri örttüğümüz için şu an elimiz mahkum hale gelmiş durumda. IMF ile ilişkilerin tamamlanması gerekiyor" dedi. Ali Coşkun, esnaf, sanatkar ve diğer iş kollarında büyük sıkıntı olduğunu söyledi.

59. Dönem AK Parti Hükümeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Kulübü tarafından düzenlenen bir söyleşiye katıldı. Küresel krizin Türkiye'ye etkisini değerlendiren Ali Coşkun, şöyle konuştu: "Türkiye birçok avantajlarının yanı sıra tedbirleri almada, IMF ile olan görüşmeler gecikti. Eğer biz daha önce kesin olarak kararımızı vermiş olsaydık, Türkiye'nin geldiği noktada IMF'ye ihtiyacı yoktu. Ben 2005 yılından sonra 2006 yılında IMF ile yapılan stand-by anlaşmasından çıkılmasını istedim ki daha çok güven sağlanırdı. Türkiye kendi ayakları üzerinde duruyor densin diye. Çünkü makroekonomik dengeleri kurmuştuk."
Ekonomi Zaten Darboğazda

Fakat küresel krizle beraber biraz korkak davrandığımızı anlatan Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: "Biraz meseleleri örttüğümüz için şu an elimiz mahkum hale gelmiş durumda. Umut ederim ki önümüzdeki günlerde olumlu bir sonuca varır. Türkiye bu krizden bu kadar etkilenmezdi. Ekonomi zaten darboğazda. Niye partim için söylemiyorum, bir iktidar partisinin Anayasa Mahkemesi'nde kapatılması davasıyla birlikte güven ortamında bir sarsılma oldu. Siyasi partiler birbirine düştü. Siyasi istikrar bozuldu, o ortamda zaten Türk ekonomisi, dünyadaki kriz olmasa bile darboğaza sürükleniyordu."
Güven Verecek Bazı Açıklamalar Gecikti

Ağustos ayından sonra küresel kriz gelince tedbirlerde de biraz gecikme olduğunu anlatan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle esnaf, sanatkar ve diğer iş kollarında büyük sıkıntı var. Sanayi de küçülme var. Büyüme oranı düştü. Hükümet tedbirleri alıyor ama iş dünyasına güven verecek bazı açıklamalar gecikti. Onun için bankalar genel müdürleri, TOBB başkanlığında, iş dünyasının önde gelen kesimleriyle yapılan toplantılar, 1,5-2 ay önce yapılsaydı, daha etkili olurdu. Biraz kendi halinde bırakıldı gibi." 

IMF ile İlişkilerin Tamamlanması Gerekiyor

Ali Coşkun, söyleşinin sonunda gazetecilerin "Türkiye'nin ekonomik durumuyla" ilgili sorusuna şöyle karşılık verdi: "Tedbirler alınırsa Türkiye bu krizi kolay atlatır. Finansal kriz ekonomik kriz haline dönüşmek eğilimi içinde. Onun için bazı tedbirleri yürürlüğe koymak gerekiyor. IMF ile anlaşma önemli bir hale geldi. Aslında Türkiye ekonomisi 1990'lı yıllarda birazcık bozulma eğilimindeydi. 2001 yılında krize girdi. 2002 yılında alınan tedbirler doğrultusunda, 2006 yılı sonuna kadar makro ekonomik dengeler kurulmuştu. Artık IMF'ye ihtiyacımız yoktu. 2007'deki büyümedeki küçülme ve küresel krizle beraber şu an IMF ile ilişkilerin tamamlanması gerekiyor."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]