"Tarlaların beyaz elması"nın sofraya yolculuğu

Düşük kalorisi dolayısıyla kışın sofraların vazgeçilmez sebzeleri arasında bulunan, "tarlaların beyaz elması" olarak nitelendirilen kereviz, Geyve ilçesindeki tarım işçilerinin binbir zahmetle yıkama işlemlerinin ardından paketlenip sofralara ulaştırılıyor.

Safibey köyü sakinlerinin en önemli geçim kaynağı kereviz, mayısta ekilerek kış aylarında hasat ediliyor. Köy sakinleri, hasat zamanı öğleye kadar tarlalardan kerevizleri söktükten sonra traktörlerle ürün yıkama yerlerine getiriyor.

 Su geçirmeyen özel kıyafetler giyen işçiler, ürünleri tazyikli suyla yıkayıp çamurdan arındırıyor. Birkaç kez tekrarlanan bu işlem sonrasında kasalara istiflenen kerevizler, büyük emek ve iş birliğinin ardından sebze haline gönderilerek sofralara ulaşıyor.

Kereviz üreticisi Beytullah Çevik yaptığı açıklamada, tarladan söktükleri mahsulü yıkama alanlarına getirerek çamurdan arındırdıklarını söyledi.

Temizlenen kerevizlerin paketlenerek İstanbul\'daki hallere gönderildiğini belirten Çevik, "Günde 10 kişi çalıştırıyoruz ve tarladan 3-4 ton mal çıkarıyoruz. Bir işçiyi günlük 40 liraya çalıştırıyoruz. Günde burada 20-30 ton mal yıkanıyor ama kendimizin de 3-4 ton malı var" diye konuştu.

"Tarlaların beyaz elması" kerevizin, kışın sofraların vazgeçilmez sebzelerinden olduğunu dile getiren Çevik, salatası, yemeği ve turşusunun yapıldığını anlattı.

- "Kazandığımız para sağlığımızı karşılamaz ama mecburuz"

İlçede tarım yaparak geçimini sağlayan Gülseren Köse de günlük 45 liraya çalıştığını ifade etti.

İşe erken saatte başladıklarını ve akşam ezanına kadar çalıştıklarını aktaran Köse, "Çocuk okutuyoruz, evimizin ihtiyacı için mecburuz buraya gelip çalışmaya. Bizim sağlığımızı kurtarmaz bu para aslında ama mecburuz. Hep ıslanıyoruz, hastalanıyoruz ama mecburen bu işi yapıyoruz" diye konuştu.

İşçilerden Ergün Öz de köyde genellikle kereviz yetiştirildiğini ve tek geçim kaynaklarının bu ürün olduğunu belirtti.

Çalışma şartlarının çok zor olduğunu kaydeden Öz, "Mahsulü daha iyi yapmak için elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Günlüğümüz 40 lira. Bu yevmiye ile geçiniyoruz, başka gelirimiz de yok" değerlendirmesinde bulundu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]