"Tarla ürünlerinden sera ürünlerine geçiş başlıyor"

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarındaki düşüş nedeniyle tarlada yetiştirilen bazı ürünler, artık serada üretilecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, domates gibi bazı tarım ürünlerinin artık serada üretileceğini, geçiş sürecinde fiyat artışı olabileceğini söyledi.

Ürün fiyatlarındaki değişimleri her ay kamuoyuna açıkladıklarına işaret eden Bayraktar, "Genel olarak baktığımızda tarım ürünlerindeki fiyat artışları ÜFE\'nin altında kalmış. Bu da şu an Türk çiftçisinin ürettiğini ve üretim enflasyonunun genel enflasyonunun altında kaldığını gösteriyor. Yani Türk çftçisi üretmeye devam ediyor" diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye\'de bazı tarım ürünlerinde belli dönemlerde fiyat artışları yaşandığını belirterek, "Tarla ürünlerinden, yavaş yavaş sera ürünlerine geçmeye başlıyoruz. Bu geçiş sürecinde bazı fiyat hareketleri olabilir ama sera ürünleri pazara indiğinde bu fiyatlar yeniden düşecektir. Üreticilerimizin bu konuda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Geçiş süreci kısa olacaktır" ifadesini kullandı.

Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:


"Türk çiftçisi üretmeye devam ediyor. Ülkemizin gıda güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz dönemde domateste büyük bir fiyat artışı olmuştu, sivri biberde de yaşadık bunu. Türkiye\'de bazı spesifik ürünlerde fiyat artışları yaşanabiliyor ama genel olarak fiyat artışı pek yok. Türkiye\'de üretim fazla ve fiyatlar aşağı düşüyor. Üretici memnun olmayabilir bu durumdan ama tüketici mutlu olmalı.

Türkiye\'de bazı ürünlerin tarladan seraya geçiş sürecinde fiyatları yükselebilir. Bu geçiş süreci 15 gün kadar sürüyor. Geçiş tamamlandığında fiyatlar yeniden düşecektir. Tüketicimizin rahatsız olacağı bir durum yok. Çiftçimiz, yettiğinden fazlasını üretiyor. Bunun için ürün miktarında bir sıkıntı yaşanmayacak."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]