"Tarım ve Hayvancılığa Destek Arttırılmalı"

Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, tarım ve hayvancılığın zor günler geçirdiğini söyledi. Ekonomik krizden bu iki sektörün de etkilendiğini, bu zor sürecin yine üretimle aşılabileceğini belirtti. Yıldız, hükümetin bu kesime daha çok destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, çiftçinin tarlasını ekemez hale geldiğini, besicilerin de ahırlarının boşalmaya başladığını belirterek, "Girdi maliyetlerinin artması ve çiftçinin emeğinin karşılığını alamaması sebebiyle tarlaların ekilemediğini görüyoruz. Tarıma bağlı olarak besicilik de geriliyor." dedi.

Mera Arazileri Islah Edilmeli

Hayvancılığın gerilemesinde mera arazilerinin amacı dışında kullanılmasının büyük payı olduğunu vurgulayan Yıldız, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Dünyanın her yerinde en ucuz besicilik, mera arazileri sayesinde yapılır. Ancak ülkemizde son yıllarda meralar amacı dışında kullanıldı. Mera arazileri neredeyse yok oldu. Bu da besicilikte maliyetleri yükseltti. Mera arazileri yeniden ıslah edilmeli."

Yıldız, ekonomik krizden kurtulmanın çaresinin ihracata dönük üretim olduğunu dile getirdi. Tarıma desteğin bu kriz ortamında arttırılması gereğine dikkat çeken Yıdlız, büyük sanayilerin de tarıma önem verip, bu konuda yatırımlar yapması gerektiğini belirtti. Yıldız, "Ekilmedik bir karış toprağımız, boş bir ahırımız kalmamalı. Hükümetin bazı destekleri var. Krizde yabancı bankalara ödeme güçlüğü çeken çiftçilerin arazilerinin haczedilmesinin önüne geçilmesi, ayrıca miras yoluyla tarım arazilerinin parçalanmamasına yönelik çalışmalar umut verici." dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]