Tarım İl Müdürü Çakar'dan Üreticilere Uyarı!

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, üreticileri uyararak, "Riskten kaçın, sigortanızı yaptırın" uyarısında bulundu.

Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, üreticilerin, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında bitkisel ürünler ve seralar ile açıkta yetiştirilen meyveler için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı arazilerdeki ürünlerini, dolu, don, yangın, heyelan, fırtına ve hortum riskine karşı devlet destekli Tarım Sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu.

Çakar, "ÇKS'ye entegre edilmiş önsoy ve soy kütüğüne kayıtlı süt sığırları ile kapalı sistemde üretim yapan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için, ölüm riskine karşı sigorta yapılması halinde de devlet desteği yapılmaktadır. Devlet destekli Tarım Sigortası yaptırmak isteyen üreticilerimiz, sigorta şirketlerine başvurarak yüzde 50 prim desteğinden faydalanabilmektedirler. Meyve bahçelerindeki dolu ve don riskine karşı sigorta son başvuru tarihleri her meyve ve bölge için ayrı olarak belirlenmiş olup, üreticilerimizin bu tarihlerden önce ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekmektedir. Örnek olarak ilimizde dolu sigortası için üzümün son müracaat tarihi 10 Nisan'dır. Sigorta yaptırmayan çiftçilerimiz, risk kapsamına alınan tarımsal ürünlerinin afete maruz kalması durumunda, 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Kanun kapsamında değerlendirilmeyecektir" dedi.

Sigorta bedelinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesinin üreticilere sağlanan ciddi bir destek olduğuna dikkat çeken Çakar, "Tarım için halk arasında “üstü açık fabrika” tabiri doğal risklere açık olması bakımından kullanılır. Dolayısıyla bu riski almayalım ve sigorta yaptıralım" diye konuştu.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]