Tarihi hamam gün ışığına çıkarılıyor

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde, vezir Rüstem Paşa tarafından inşa ettirildiği bilinen Rüstempaşa Külliyesi’nden günümüze kalan koruma altındaki tarihi hamam kalıntıları, arkeolojik çalışma yöntemiyle gün ışığına çıkarılıyor.

Yapıldığı yıllar itibariyle, inşaat tekniği açısından büyük özellikler barındıran hamam kalıntıları, kazıları çok yakın bir zamanda tamamlandıktan sonra Sapanca ilçesi merkezinde yeni bir tarihi sosyal mekana kavuşacak.

Kazı sonrası hamam kalıntılarının üzerine şeffaf camdan bir tabaka yapılarak ışıklandırılacak. Alanın orta kısmına yapılacak kameriyelerin eşlik edeceği genel bir platform tarihsel ve kültürel söyleşi ve programların icra edileceği bir sosyal donatı alanı şeklinde kullanılacak.

Hamam kalıntısı olarak varlığını bugüne değin orijinal biçimde sürdüren duvar üzerine, yapının orijinal formu korunarak iki pencere açılacak ve duvar sarmaşık türü bitkilerle bezenecek. Gece ışıklandırma çalışması ile adeta tarihin derinliklerine bir yolculuğu başlatacak görsellikte kurgulanan projeyle, tarihi hamam kalıntısı korunarak ve kullanılarak ilçeye gelen ziyaretçiler için turistik bir merkez hüviyetine bürünecek.

Tarihi Hamam Restorasyonu konusunda bir açıklama yapan Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer, Sapanca’da tarihsel önemi bulunan bütün alanların ve yapıların elden geçirilerek aslına uygun bir formatta elden geçirileceğini, yapılan iyileştirmelerle bugün de yaşanan ve tarihin algılandığı mekanlara dönüştürüleceğini ifade etti.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]