Taraklı'da Bez Dokumacılığı

Taraklı Halk Eğitim Merkezince yapılan çalışmalarda İlçenin kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan Taraklı bezi ailelerin geçim kaynaklarından biri oldu.

Son yıllarda kaybolmaya başlayan dokuma bez ve Taraklı bezinin yeniden canlandırılması ve geliştirilmesi amacı ile geçtiğimiz yıllarda yapılan proje amacına ulaşıyor. İlçe halkından 5 kişinin katılımı ile  3 dokuma tezgahı ile başlayan bez dokuma projesi, 10 dokuma tezgahına ulaşırken, 20 kursiyere de eğitim veriliyor. Taraklı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Adem Yazan proje ile Taraklı bezinin ailelerin önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi. Yazan açıklamasında " Dokuma kursumuza katılan kursiyerler önce teorik sonrada pratik bilgileri alarak doğrudan üretime katkı sağlamaya başladı. Bez dokuma projesi sayesinde 50 kişi üretim yapabiliyor, Merkezimizde hocalarımızın nezaretinde üretilen sıfır hatalı bez dokumalar ile kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımız bir nebze de olsa nefes aldı. Taraklı' da şu anda bir çok aile dokuma tezgahında üretim yapmakta. Geliştirilen bu sosyal riski azaltma projesi herkesin dikkatini çekti. Taraklı'da alt yapısı ve kültürü hazır olan bez dokumacılığının meslek haline gelmesi hususunda, büyük önem arz eden bu proje, ile genç nesillerin de bez dokumayı unutmamaları sağlanmaktadır. Taraklı Halk Eğitimi Merkezinde dokunan bez dokumalarımız "Taraklı Bezi" markasıyla Dünya pazarında yerini almıştır" dedi.

Öte yandan Türkiye'de ve dünyada ünlenen Taraklı Bez dokuması çeşidine göre 20 ile 150 TL arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]