"Tanzimat'tan Cumhuriyet'e zihinsel değişim" konferansı

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yazıcı : "Osmanlı hem doğu medeniyetinden hem de batı medeniyetinden kültürlenerek zenginleşti. Bu etkilenme süreci Osmanlı batıyla ilişkili olarak biraz gayri ihtiyarı gelişmiştir"

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serkan Yazıcı, "Osmanlı hem doğu medeniyetinden hem de batı medeniyetinden kültürlenerek zenginleşti. Bu etkilenme süreci Osmanlı batıyla ilişkili olarak biraz gayri ihtiyarı gelişmiştir" dedi.

Yazıcı, Bilecik Valiliği ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde Sürekli Eğitim Merkezi Salonu\'nda düzenlenen "Tanzimat\'tan Cumhuriyet\'e zihinsel değişim" konulu konferansta, zihinsel dönüşüm sürecin 19. yüzyıl itibariyle büyük ölçüde belirgin hale geldiğini belirterek, 19. yüzyıl Osmanlı Devleti\'ni iyi anlamak, kavramak, gerçeğini kabul etmek ve görmek gerektiğini ifade etti.

Osmanlı\'nın, klasik çağı boyunca geniş bir coğrafyaya yayıldığını anlatan Yazıcı şöyle konuştu:

"Osmanlı hem doğu medeniyetinden hem batı medeniyetinden kültürlenerek zenginleşti. Bu etkilenme süreci Osmanlı batıyla ilişkili olarak biraz gayri ihtiyarı gelişmiştir. 19. yüzyıl birçok ülkeyi değiştirdiği gibi Osmanlı\'yı da köklü bir şekilde değiştirmeye başlayacak. Osmanlı ruhundan ve İslam devletlerinin kendi iç yapısından kaynaklanan bir hoşgörü zenginliği var, Osmanlı toplumunda. Osmanlı\'nın en üst seviyelerine, makamlarına adam yetiştiren kurumlar batı dillerini ve dünyasını tanıyan tercüme odası çalışanları arasından gelmeye başladı. Osmanlı ilk kez bir batı ittifakının içerisinde yer aldı. İnsanı yaşatmak, devletin halk için var olan bir varlık, bir müessese olarak algılanması, aslında kendi içerisinde cumhuriyet fikrini de barındırıyor. Sadık Rıfat Paşanın fikirleri biraz daha geliştirildi ve Tanzimat fermanı gibi Osmanlının ilk anayasal tecrübesi sayabileceğimiz metni ortaya çıkarttı. Osmanlı, zihinsel anlamda bir dönüşüm yaşadığını, bir fikir alt yapısının oluştuğunu söyleyebiliriz."

Konuşmanın ardından Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da Yazıcı\'ya birer plaket verdi.

Programa, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, vali yardımcıları Ekrem Ballı, Mustafa Güney ve Halil İbrahim Acır, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Refik Arıkan, daire müdürleri, öğretim üyeleri ve üniversite öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]