Tablet bilgisayarla sigara denetimi!

Sağlık Bakanlığı, kapalı alanlarda sigara içme yasağına uymayanlara yönelik denetimleri elektronik ortama taşıdı.

Tablet bilgisayar dağıtılan denetim ekipleri, ihbar edilen işletmeye harita üzerinden yönlendirilerek, ihlali görüntüleyip belgelendiriyor. \'Online\' kesilen cezalar, yine anlık olarak vergi dairelerine aktarılıyor.

81 ilde 9 bin 496 memur

Bakanlık, sigara yasağı denetimlerini elektronik ortama taşıyarak daha etkin hale getirdi. Sigara yasağıyla mücadelede kullanılmak üzere alınan bin 500 tablet bilgisayar, 81 ilde görevlendirilen 9 bin 496 memura dağıtıldı. İstanbul\'a 140, Ankara\'ya 110 ve İzmir\'e 80 tablet bilgisayar verildi. Tabletlere yüklenen sistem sayesinde ihbar edilen işletmeye en yakın denetim ekibi, harita üzerinden tespit edilerek ihlalin yapıldığı yere yönlendiriliyor. İhbar edilen işletmeye giden denetim ekibi, ihlali görüntüleyerek belgelendiriyor. Sigara içen kişi ile işletmeye cezai işlem, olay mahalinde elektronik olarak yazılıyor. Kaymakamlığın elektronik ortamda onayladığı cezalar, sistem üzerinden ilgili vergi dairelerine otomatik olarak aktarılıyor.

3 milyon işletme denetlendi

Sigara yasağıyla mücadelede dünyada öne çıkan Türkiye\'de 2008 yılının Mayıs ayından bugüne kadar yaklaşık 3 milyon işletme denetlendi. Yasağı ihlal ettiği belirlenen 62 bin 521 işletmeye 24 milyon 294 bin 538 lira ceza kesildi.

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Aydın Erdoğan, yeni yapılanmayla denetimlerin etkinliği ve sıklığının arttığını söyledi. \'Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi\'nin çok modern bir sistem olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bazı ülkeler bu sistemi kendilerine model olarak alıyor. Ülkemiz tütünle mücadelede dünyanın en gelişmiş bilgisayar ve iletişim teknolojilerini kullanıyor. Bakanlığın gönderdiği tablet bilgisayarları tütün denetimlerinde kullanmaya başladık. Her ilçede bir denetim ekibimiz var. Yoğun yerlerde birden fazla ekibimiz var. Sigara içiminin yoğun olduğu saatlerde denetimler artıyor. Geceleri de denetime çıkılıyor" dedi.

İhlaller tabletlerle görüntüleniyor

Tütün yasağıyla ilgili ihbarların bakanlıktaki merkez tarafından alındığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "İhbarı alan kişi, ihbar edilen yere en yakın olan denetim ekibinin yerini harita üzerinden görerek yönlendiriyor. Yer belirleme sistemleri sayesinde en yakın ekibin ekranına ihbar düşüyor. Görevliler, anında ihbar edilen yere gidiyor. İhlal varsa bunu tablet bilgisayarla görüntüleyip belgelendiriyor. Bu sayede oluşabilecek suistimallerinde önüne geçilmiş olunuyor."
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]