'Suriye politikası Şah ve Mat (stratejik derinlikte) iflas'

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi İsmet Aksoy partisinin divan toplantısında yaptığı konuşmada Türk askerinin Süleyman şah türbesinden geri çekilişini de değerlendirdi.

"Suriye’deki iç savaşın aktörü haline gelen Türkiye, sınırları dışında bulunan tek toprağı Süleyman Şah Türbesinden çekilmek zorunda kalmıştır" diyen İsmet Aksoy; IŞİD tarafından kuşatıldığı, askerlerimizin rehin tutulduğu söylentileri arasında Türkiye gece yarısı düzenlediği operasyonla tabiri caizse “pılını pırtısını toplayarak türbeyi terk etti” dedi. "Türkiye’nin askeri ve ekonomik gelişimine rağmen sınırları dışındaki tek toprak parçasını yangından mal kaçırırcasına terk etmesi, siyasi beceriksizliğin bir sonucu olarak değerlendirilmiştir. Siz ey hükümet üyeleri sizlere sesleniyorum. Büyük Ortadoğu projesinde figüranlık yaptığınız sürece başınız çamurdan kurtulmaz" dedi.

41 yıl sonra yaşanan hezimet
İsmet Aksoy; "1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’nda elde ettiğimiz zaferden 41 yıl sonra Türkiye büyük bir hezimet yaşadı. Tüm dünyaya meydan okuyarak silah ve mühimmat ambargosuna, emperyal ülkelerin tehditlerine rağmen adadaki Türk varlığını korumak için bütün imkânsızlıklar içinde yapılan ve zaferle taçlandırılan Kıbrıs çıkarmasından sonra ülke dışındaki tek toprak parçamız olan Süleyman Şah Türbesi ve çevresinden geri çekilmemiz tarihe kara bir leke olarak geçtimiştir" dedi

İzin Almadık Denildi Ama… PKK’nın Suriye kolu PYD’den izin alındı mı?
İsmet Aksoy; "Harekât için PKK’nın Suriye kolu PYD tarafından koridor açma izni alınmasına rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu, geri çekilmeye ilişkin, “Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir” dedi. Aynı saatlerde HDP Milletvekili Hasip Kaplan ve farklı kaynaklardan PYD’den izin alındığı bilgileri verildi. Saadet partisi olarak devletimizin düşürüldüğü durumdan ar duyuyoruz" dedi.

Türbe İnşaatına PKK Gölgesi
İsmet Aksoy; "İşte Süleyman Şah Türbesi’nin yeni yeri… Türkiye’nin terörist olarak nitelediği PYD/YPG güçlerinin hâkimiyetinde olan yerde başlayan çalışmalar YPG bayraklarına 100 metre uzaklıkta. Türbenin yapıldığı yerin hemen dibindeki Abdullah Öcalan resimleri ve nöbet tutan silahlı YPG’liler dikkat çekiyor. Bunlar neyin göstergesidir diye sormadan edemiyoruz"

Geri çekilirken bir de şehit verdik
İsmet Aksoy; "Geri çekilme esnasında Başçavuş Halit Avcı şehit oldu. Şehidimize Allah dan rahmet ailesine başsaglığı diliyoruz" dedi.

Yüreklere Ateş Düştü
"Türbe Daha Önce Farklı Sebeplerle Taşınmıştı. Bu sefer iş tamamen beceriksizlik."

İsmet Aksoy; "Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın türbesi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyordu. Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edildi, Süleyman Şah Türbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verildi. Suriye hükümeti, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı’nın 1973’te su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi’nin tamamen baraj suları altında kalacağını ileri sürerek, Türk hükümetinden türbenin yerinin değiştirilmesini veya Türkiye’ye naklini talep etmişti. Görüşmeler sonucunda türbe, müştemilatıyla birlikte Halep-Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi. Suriye tarafı, 1995’ten itibaren bu kez de Fırat Nehri’nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı nedeniyle Karakozak bölgesindeki türbenin bölge dışında başka bir mevkiye ya da Türkiye’ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz etkilerinden korunmasını teminen tahkim edilmesine karar verildi.bu sefer tamamen beceriksizlik. Dış politikamız stratejik bir derin iflasa gömülmüştür" dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]