Süpürge imlatçıları zor günler geçiriyor

Teknolojiye yenik düşen süpürge esnafına bir darbe de \'Süpürge Borsası\'ndan geldi. İmalatta kullandıkları süpürge otlarını açık artırmayla yüksek fiyata aldıklarını söyleyen esnaf çözüm bekliyor

Sakaryalı süpürge imalatçıları, yüksek fiyata satılan süpürge tohumları nedeniyle zor günler geçiriyor. Teknolojik yenilikler ve elektrikli süpürgelerle zaten başları dertte olan süpürge ustaları, sembolik olarak devam eden üretimlerinin de, kendilerine açık artırmayla süpürge otu satan \'Süpürge Borsası\' nedeniyle tehlikeye girdiğini söylüyor. Süpürge otu ile yaptıkları süpürgeleri Ortadoğu ve Kıbrıs\'a satabildiklerini belirten 62 yaşındaki Hamdi Bozacı "Zaten az sayıda satış yapıyoruz. Bir de yüksek fiyatlar belimizi iyice büktü" diyerek çözüm bekliyor. 

"Parayı Veren Otu Alıyor"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin dışına taşınan süpürge dükkanları Sakarya\'daki bu geleneksel mesleğin en hareketli olduğu yerlerden. Dükkân sahibi süpürge ustalarından Naci Aydın hem artık usta yetişmediğinden hem de fiyatların sürekli artmasından şikayetçi... Artık usta yetiştiremediklerini söyleyen Aydın, "Yeni ustalar yetişmediği gibi eski ustalara da para veremediğimiz için çalışmıyorlar. Parası çok olan tüccarlar köylülerden ucuz fiyata aldıkları süpürge otunu, süpürge borsasında satışa sunuyorlar. Müzayede ile en yüksek fiyatı veren alıyor. Süpürge borsası nedeniyle yüksek fiyattan aldığımız süpürge otundan ürettiğimiz malları da satmakta güçlük çekiyoruz" diye konuşuyor. Çoğu ustanın babasından öğrendiği süpürge yapımı bitme noktasına gelse de Sakarya\'da zor şartlarda hala devam ediyor. Süpürge ustalarının birçoğu ya başka bir işten yada bu meslekten emekli olmuş. Ustaların arasında genç birisini görmek neredeyse imkansız. Çünkü gençler artık alıcısı pek çıkmayan süpürgenin geçimlerine yardımcı olmayacağını düşündükleri için bu mesleği babalarından öğrenmemişler. 50 senelik süpürge ustası olan Hamdi Bozacı, mesleği dayısından öğrendiğini söyleyerek "Bir süpürge 3 kişi tarafından yapılır. Ustanın birisi zahiresini yani otların ayırımını, birisi taslağını, son usta da tepesini yapardı. Eskiden her evde kadınlar da dahil herkes süpürge yapabilirdi. Ama şimde eşim bile elektriklisini kullanmayı tercih ediyor" diyerek tebessüm ediyor. 

"Fizik Öğretmeni Süpürge Ustası" 

Karadeniz Üniversitesi Fizik Bölümü\'nü bitiren ancak bir türlü öğretmen olarak atanamayan 52 yaşındaki Yakup Çelikaslan, baba mesleğini olan süpürge ustalığının bu yaşa kadar geçimini sağladığını ancak her geçen gün azalan alıcılar nedeniyle mesleğin bitme noktasına geldiğini söylüyor. Çelikaslan tek hayalinin öğretmen olmak olduğunu söyleyerek, "Fizik bölümünü bitirdiğim için bir türlü kadrolu olarak öğretmen olamadım. Ben de baba mesleği olan süpürgeciliği devam ettirdim. Süpürgeciliğe de güvenemediğim için hiç evlenmedim" diye konuşuyor. 
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]