Suda Tasarruf İçin Yeni Bir Çözüm Yolu!

Sakarya İl Özel İdaresi su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması için sulama göletlerini damlama sulama sistemine dönüştürüyor.

İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2005 yılında yapılan 7 sulama göleti ile yapımı süren 4 göletin sulama şebekeleri, damla sulama ve yağmurlama sistemine göre düzenlendi. Damla ve yağmurlama sistemleri ile yılda 16 milyon metreküp su tasarrufu hedefleniyor. Salma sulama sisteminde 33 milyon metreküp su ile 20 bin 790 dekar alan sulanırken, damla ve yağmurlama sulama sisteminde aynı miktar su ile 63 bin 700 dekar alan sulanabiliyor.

Ayrıca, 2005 yılı öncesi yapılan Adapazarı Salmanlı ve Söğütlü İmamlar Aslanlar sulama göletlerinin şebekeleri yenilenecek. Yağmurlama ve damla sulama için borulu kapalı sistem olarak yenilenecek sulama şebekesi ile sulama sahası iki katına çıkarılacak. Bugüne kadar 6 bin 500 dekar alanı sulayan bu iki gölet, artık 11 bin 300 dekar alanı sulayabilecek.

Bu arada, Sakarya'da tarım arazilerinin suya kavuşturulması amacıyla son 4 yılda göletler için 3 milyon 900 bin TL bütçe ayrıldı. Son 40 yılda yapılan gölet sayısı 4 iken, 2010'da tamamlanacaklarla birlikte bu sayı 15'e yükselecek. İşletmeye açılan Söğütlü Hasanfakı, Pamukova Hüseyinli göletleri yanında Geyve Sekiharman, Geyve Akdoğan, Taraklı Kayaboğazı, Ferizli Nalköy, Kaynarca Turnalı göletleri de son aşamaya geldi. Kamulaştırma aşamasında olan Serdivan Beşevler Meşeli, Söğütlü Kantar, Kaynarca Topçu ve Geyve Hisarlık göletlerinin ise 2010 yılında işletmeye açılması hedefleniyor. Tamamlanan ve yapımı süren göletlerle ilde sulanan tarım alanı toplam 125 bin 200 dekara ulaşacak."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]