Suçsuz yere hapis yattı, açtığı davayı kazandı

Sakarya'da 7 yıl önce uyuşturucu ticareti yapmak ve bu amaçla örgüt kurmak, örgüte üye olmak suçlamalarıyla tutuklanarak 9 ay 15 gün cezaevinde yattıktan sonra beraat eden kişi, devlet aleyhine Hazine'ye açtığı davada 4 bin 647 lira maddi, 9 bin lira manevi olmak üzere 13 bin 647 lira tazminat kazandı. Hazinenin 9 bin liralık manevi tazminatın sebepsiz zenginleşmeye neden olacağı gerekçesiyle temyize götürdüğü dava Yargıtay'ca onandı.

Adapazarı'nda yaşayan S.A. (39), 15 Temmuz 2008'de uyuşturucu satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alındı. S.A., gözaltına alındıktan 3 gün sonra nöbetçi mahkemece, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Ferizli L Tipi Cezaevi'ne konulan S.A., hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'uyuşturucu ticareti yapmak' suçlamasıyla dava açıldı. 16 Nisan 2009'da davayı karara bağlayan mahkeme S.A.'nın beraatine karar vererek tahliyesine hükmetti. Kararın kesinleşmesinin ardından S.A., hürriyetinden yoksun bırakıldığı gerekçesiyle Hazine aleyhine 5 bin 742 lira maddi, 100 bin lira da manevi olmak üzere 105 bin 742 liralık tazminat davası açtı.

"Yaşamı alt üst oldu"


Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen tazminat davasında, S.A.'nın avukatı Nurullah Sayar, müvekkilinin haksız tutuklamadan dolayı mağdur olduğunu belirterek, "Müvekkilim tutuklanmadan önce bir restoranda garson olarak çalışıyordu. Kendisi, kızı ve annesinin geçimini bu şekilde sağlamaktaydı. Tutuklanmasıyla birlikte yaşamı alt üst oldu. Bakmakla vazifeli olduğu annesi ortada kaldı. Kendisi gibi annesi de mağdur oldu. Çalıştığı işten de atıldı. İşsiz kaldı. Müvekkilim beraat etmiş olsa da uzun süre iş bulamadı." dedi.

Uzun süre tutuklu bulunmanın müvekkili üzerinde derin bir üzüntü ve korku yarattığını anlatan Sayar, "Müvekkilim 32 yaşında cezaevine girdi. Her hangi bir adli sicil kaydı mevcut değildir. Ortalama insan ömrünün 60 yıl olarak kabul edildiği ülkemizde müvekkilim ömrünün yaklaşık yüzde 2'sini cezaevinde geçirmiştir. Bir insanın böyle bir hürriyetinden mahrum kalması halinde duyacağı üzüntü ve elemi tayin ve tespit etmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Hazinenin talebi reddedildi

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, davacının maddi tazminat talebini kısmen kabul ederek S.A.'ya avukatlık ücretiyle birlikte 5 bin 795 lira maddi tazminat ödenmesine hükmetti. S.A.'ya tutuklama nedeniyle yaşadığı elem ve üzüntüsünün telafisi açısından 9 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Hazine, mahkemenin kararını Yargıtay'a temyize götürerek hükmedilen manevi tazminatın davacının açıkça haksız zenginleşmesine sebebiyet vereceğini belirterek davanın reddini istedi. Temyize bakan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, hazinenin talebini reddetti.

Yüksek mahkeme, maddi tazminatın asgari ücret üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerektiğini kaydederek S.A.'ya 4 bin 647 lira maddi tazminat ödenmesinin kararlaştırdı.

Kararın kesinleşmesiyle birlikte S.A., Hazine'den 13 bin 647 lira tazminat aldı.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]