STB Başkanı Cevdet Mete Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla gerçekleşen TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısına katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün dünyanın en stratejik sektörlerinden birisi haline geldiğine işaret ederek, bu alandaki yapısal reform ve dönüşümleri hızla tamamlamak gerektiğini vurguladı.  

-“Artık borsalarımızda dünyanın en modern teknolojileri kullanılıyor”

Türkiye genelinde 113 Ticaret Borsası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu süreçte önemli yatırımlara imza attıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, tarımsal üretim ve ticaretin daha verimli koşullarda yapılabilmesi için yatırımlar yaptıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Tarımsal ürün analizi yapan aktif Laboratuvarlara sahip borsa sayımız 75’e yükseldi. 9 borsamızın laboratuarı yetkili sınıflandırıcı, 5 Borsamızın laboratuarı ise yeterlilik test sağlayıcı hale geldi. Canlı hayvan park Pazar yeri bulunan Borsa sayımız da 23’e yükseldi. 67 Borsamız satış salonları ile üretici, tüccar ve sanayiciye hizmet veriyor. Özellikle son dönemde Borsalarımızın inşa ettiği satış salonları; dünyanın en modern altyapı ve teknolojilerini kullanıyor. Tarım ürünlerinin dünya standartlarında alınıp satılması sağlanıyor. Diğer yandan ülkemizde lisanslı depoculuk sisteminin kurulması ve kanuni altyapısıyla ilgili uzun yıllar çalıştık. Nihayetinde meclisimizde ilgili kanun çıktı. TMO ile birlikte LİDAŞ’ı kurarak bu anlamda faaliyet izni alan ilk şirket olduk. Bu attığımız adımı özel sektörümüz de takip etti. Şu an özel sektör lisanslı depo yatırımları da hayata geçiyor. Lisanslı depoculuk önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tarım sektöründe küresel oyucu olmasında da büyük bir rol oynayacak.”

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:

Tarımsal altyapıyı düzenlemek için arazi toplulaştırma projesine başladıklarını ve ilgili kanunu çıkardıklarını bildirerek, "4,5 milyon hektar bitti, 2-2,5 milyon hektar önümüzdeki yıl içerisinde sonuçlanacak, toplulaştırılabilecek toplam arazimiz 14 milyon hektar. Biz bunun 6-6,5 milyon hektar alanını tamamlamış oluyoruz. Bugünkü bütçe imkanlarını dikkate aldığımızda 2023\'te inşallah biz bu toplulaştırmayı bütünüyle tamamlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için de çalıştıklarına değinen Eker, şunları söyledi:
"Tarımsal üretimimizi geliştirip, bunun ekonomik hayata daha yüksek düzeyde katkı sağlamasını istiyorsak, ticaret mekanizmamızı geliştirmemiz lazım, çağdaş ticaret mekanizmalarını kurmamız lazım. Bu da ticaret borsalarından geçiyor. Onun için lisanslı depoculuk bunun en önemli ayaklarından birisi. Biz de kira desteği uygulamasını başlattık.” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tüm  Oda ve Borsa Başkanları ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete\' nin de bulunduğu ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomiyi yakından takip edecek, ekonominin tüm taraflarıyla istişarelerimizi eskisi gibi sürdürecek, dertlerinizi, şikâyetlerinizi, öneri ve tavsiyelerinizi yine dinleyecek, bunları istişare edecek, bunlara birlikte çözüm üreteceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB üyelerine Türkiye\'nin büyümesine, kalkınmasına, refahın ve demokrasinin standartlarının artmasına verdikleri katkı için teşekkür etti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]