"Stadyum arazisinin imara açılması kanunlara aykırı"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak, Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devreliden Atatürk Stadyumu arazisini yeşil alandan çıkarıp konut ve ticari imara açılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ahmet Bayrak, düzenlediği basın toplantısında, yeni bir stadyum yapımına karşılık şehir merkezinde devredilen ve yeşil alan olarak kalması planlanan yaklaşık 90 dönümlük arazinin TOKİ tarafından plan değişikliğine gidilerek konut ve ticaret alanına açılmasının kanunlara aykırı olduğunu belirtti. Kendilerini Sakarya Büyükşehir Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın da doğruladığını vurgulayan Bayrak, “TOKİ tarafından resen yapılan imar planı ile ilgili olarak partimiz adına Sakarya Büyükşehir Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bilgi edinme yasası çerçevesinde yazılı başvuruda bulunduk. İmar planının mevzuatlara aykırı olup olmadığını sorduk. Daire başkanlığı tarafından gönderilen yazı bize doğruluyor." dedi.

Buranın yeşil alan olarak kalması gerektiğini dile getiren Bayrak, şunları kaydetti: “Plan Yapımı’na Dair Yönetmeliğin 27. Maddesi’nin açıkça ihlal edildiği ortada. Belediyeden yapılan açıklamada ‘İmar planındaki bir sosyal ve teknik altyapı alanının kaldırılabilmesi ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir hükmüne uymamaktadır’ deniliyor. Yani devlet eliyle büyük bir hukuksuzluk yapılmaktadır. Herhangi bir belediyenin böyle bir plan değişikliği yapması halinde yetkililerin ağır ceza mahkemesinde yargılanması söz konusu iken bu hukuksuzluğun devlet eliyle yapılması daha da inciticidir. Depremden sonra şehir merkezinde zemin artı 2 kat sınırlamasına rağmen bu imar planı ile burada 30 katlı bina bile yapılabilir."

"Deprem bölgesinde nefes alınacak yer kalmalı"


Bayrak, Sakarya’nın birinci derecede deprem bölgesi olduğunu ve ortalama her 30 yılda yıkıcı bir depremle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, bu sebeple boş alanların imara açılmamasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Bayrak şöyle konuştu: “Sakarya nüfusunun 1,5-2 milyona ulaştığı günlerde nefes alma alanları olacak bu bölgeleri kaybetmek Sakarya’ya ihanet etmektir. Bu yeşil alanların önümüzdeki yıllarda yaşanacak depremlerde bir koridor ve koordinasyon merkezi olarak düşünülmeli, seyyar hastaneler çadır kentler buralarda planlanmalıdır.”

TOKİ\'nin illa yüksek katlı işyeri ve binalar ve konutlar yapacaksa zemini sağlam yeni yerleşim bölgeleri, ya da şehir merkezinde çarpık yapılaşmanın bulunduğu alanları seçmesini öneren Bayrak, bunun daha yararlı olacağını vurguladı. Bayrak, "Yeşil alanlarımızdan uzak durun." dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]