SP'den "Sapanca Gölü" önergesinin reddine tepki

Saadet Partisi (SP) Sakarya İl Başkanı Eyüp Yıldırım, MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ile birlikte 20 arkadaşının imzası ile meclise sunulan Sapanca Gölü önergesinin, gündem yoğunluğu nedeniyle AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik tarafından reddedilmesini eleştirdi.

“Başta TÜPRAŞ ile su fabrikalarının kontrolsüz kullanımı ve kuraklık nedeniyle her geçen gün biraz daha küçülen Sapanca Gölü, AK Parti\'li Hasan Ali Çelik’in gündem darlığını sebep göstererek önergeyi ret etmesi ne demek oluyor?” diye soran Yıldırım, “TBMM’de bir Bakanı ve dört vekili olan Sakarya’nın önergeleri ret edildi ise, önerge sırf muhalefet verdi diye mi yoksa TÜPRAŞ ya da diğer içme suyu tesislerinin menfaatleri, Sakaryalının menfaatinden önce gelir mantığıyla mı hareket edildi? Bu göl hepimizin gölü. Herkesin elini vicdanına koyup Allah’tan korkarak hareket etmesi lazım; oy kaygısı ile değil. Bu gidişat Sapanca Gölü\'nün suyunu içilemez hale getirecek ve sonuçta Sakarya mağdur olacak. Bu durum düzeltilmezse müsebbiplerinin ve yapılması gerekenleri yapmayan AK Parti\'li vekillerin ve AK Parti’nin alnına kara leke olarak kalacaktır” ifadelerini kaydetti.

Sınırsız ödenek

Sapanca Gölü’nün korunması adına tek somut adımın, Refah-Yol Hükümeti zamanında Cevat Ayhan’ın Bayındırlık Bakanı olduğu dönemde atıldığını hatırlatan Yıldırım, “Cevat Ayhan, Sapanca Gölü’nün kirlenmesini önleyecek kolektör inşaatı için sınırsız ödenek çıkarttı. Böylece sınırsız ödenek ile Sapanca Gölü’nün tüm çevresi kolektör ile çevrilecek ve her türlü atık su ile kirletici unsurların Sapanca Gölü’ne doğrudan dökülmesi önlenecekti. Kolektör inşaatına Sapanca’dan başlandı. Refah-Yol Hükümeti yıkılınca sınırsız ödenek de iptal oldu. Yıllardır Sapanca Gölü kolektörü bir türlü sağlıklı ve tüm gölü çevreleyecek şekilde tamamlanamadı. Sapanca Gölü yıllardır kirletildi” şeklinde konuştu.

“TBMM’nin duruma el atması ve Sapanca Gölü\'nün kurtarılması gerekmektedir” diyen İl Başkanı Eyüp Yıldırım, yazılı açıklamasında gölün önemini anlatarak, “Sapanca Gölü\'nün korunmasıyla ilgili, özel bir yasa çıkarılmalı. Göl koruma kanunu çıkarılmalıdır. TÜPRAŞ’ın çektiği suyun göle verdiği zarar ortada. 1980’li yıllardan itibaren gölün korunmasıyla ilgili sempozyumlar yapılıyor ama Avrupa’nın en temiz üç içme suyu arasında gösterilen Sapanca Gölü’nün suyunu ancak arıtarak kullanıyoruz” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]