Soruşturmayı engelleyen emniyet müdürüne emsal ceza

Yolsuzluk operasyonunun ikinci dalgasındaki engelleme olayının benzeri 2009’da Sakarya’da yaşanmıştı.

‘Sakarya çetesi’ diye bilinen örgüt hakkındaki bilgilerin Sakarya İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’a verilmesinden sonra şebekeye ait suç unsuru telefon konuşmalarının birden kesildiği tespit edildi. Bunun üzerine 32 kişilik çete davası İstanbul 10. Ağır Ceza’da görüldü. Ekim 2013’te sonuçlanan davada Ünsal’a 7 ay 24 gün hapis cezası verildi.

"Adli Kolluk Yönetmeliği"

Yolsuzluk soruşturmasının ardından değiştirilen ‘Adli Kolluk Yönetmeliği’yle, adli kolluk görevini yürüten polislerin amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi. Bu durum, yeni başlatılacak yolsuzluk soruşturmasında savcılık ile emniyeti karşı karşıya getirdi. İstanbul Emniyet’i, savcı Muammer Akkaş’ın talimatına rağmen harekete geçmedi. Krize yol açan yönetmelik, Danıştay tarafından iptal edildi. Danıştay, soruşturmaların ilgisiz kişilere haber verilmesi ile telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı. Bu gerekçenin haklılığını ortaya koyan bir olay 2009’da Sakarya’da yaşandı.

Çeteye bilgi sızdırma

5 yıl önce Sakarya Emniyeti’ne gelen bir ihbarda, şehirde haraç kesen bir çetenin varlığından şikayet edildi. Konuyla ilgili Akyazı Savcılığı derhal soruşturma açıp teknik ve fiziki takip emri verdi. Soruşturmada görev alan ve çete davasında tanık sıfatıyla dinlenen polis Alpaslan Fersanlıoğlu, olayı şu şekilde anlattı: “Cumhuriyet savcısının koordinesinde tahkikata başladık. Örgütü yönlendirenlerin Sakarya Milletvekili R.Y. ile Akyazı Belediye Başkanı Y.Y.’nin yakınları olduklarını fark ettik. Bu durumu öğrenince müdür beyi bilgilendirdim. Bu bilgilendirmenin hemen akabinde takip ettiğimiz şüphelilerin yaptıkları görüşmelerin sayısında azalma olduğunu ve takip altındaki telefon numaralarını değiştirdiklerini fark ettik.” Fersanlıoğlu, emniyet müdürünün, soruşturmayı yürüten savcının talimatına rağmen şüphelilere yönelik operasyonu iki defa ertelettiğini de kaydetti. Yapılan araştırmalar neticesinde şehirdeki çeteye İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ın haber verdiği öğrenildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’de açılan davanın sonunda aralarında Ünsal’ın da bulunduğu 32 kişiye ceza yağdı. Ünsal, TCK’nın 220. maddesine göre, ‘örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır’ hükmünce 7 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Zaman
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]