Sonunda Vatandaşın İsteği Oldu

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarından ev alan kişilerin belediyelere ödedikleri kanal katılım payı haksız bulundu.

Sapanca ilçesinde TOKİ konutlarından ev alan iki konut sahibinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Hakem Heyeti, kanal katılım payı olarak tahsil edilen ücretin haksız yere alındığına hükmederek paranın geri ödenmesini kararlaştırdı. Emsal niteliğindeki karar üzerine TOKİ konutlarında ev sahibi olan vatandaşlar, kanal katılım ücreti olarak kendilerinden alınan paranın iadesi için Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmaya başladı.

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU), Sapanca TOKİ konutlarından ev alan Barış Bağrıyanık ve Zübeyde Lale'den kanal katılım payı olarak 314'der TL para tahsil etti. TOKİ'den anahtar teslim olarak konutları aldıklarını belirten Bağrıyanık ve Lale, kanal katılım payının haksız yere kendilerinden tahsil edildiği gerekçesiyle avukatları Özgür Eray Taş aracılığıyla Sapanca İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayette bulundu.


Konut sahipleri, ADASU'nun kendilerinden tahsil ettiği kanalizasyon katılım bedelinin iadesini talep etti. ADASU, Hakem heyetine verdiği savunmada, kanalizasyon katılım bedelinin Belediyeler Kanunu, İSKİ Kanunu, İmar ve Toplu Konut Kanunu'na dayanılarak yasal olarak alındığını savundu.

Şikayeti değerlendiren hakem heyeti, toplu konut sözleşmesinde kanalizasyon katılım bedelinin ve tutarının belirtilmediğini bu nedenle bedelin yersiz ve haksız olarak kesildiği gerekçesiyle tüketicilerin mağdur olduğuna karar verdi. Hakem heyeti, kanalizasyon katılım bedelinin tüketicilere iadesine hükmetti. Tüketici Hakem Heyeti'nin kararı üzerine konut sahipleri paranın iadesi için icra işlemi başlatırken ADASU, hakem heyetinin verdiği kararı teminat yatırarak Sapanca Tüketici Mahkemesi'ne temyize götürdü.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]