"Sokak hayvanları da çevre kirliliğinden etkilenir"

Sakarya Veteriner Hekimler Odası başkanı Mustafa Yıldız, doğada yaşayan hayvanların çevre kirliliğinden nasıl etkilendikleri hakkında açıklamada bulundu. 
 
Karla mücadelede yollara serilen tuzların da sokak hayvanlarına zarar verdiğini belirten Yıldız açıklamasında şunları belirtti: 

"Doğada ya da çevremizde yaşayan hayvanlar çevre kirliliğinden etkilenir mi?Maalesef etkilenir.Çevremizde olan dere ,nehir,göl ,deniz de yaşayan balıkların ya da diğer suda yaşayan canlıların sudaki kimyasal kirlenmeye bağlı olarak nasıl ölüp su üstüne çıktıklarına ya şahit olmuşuz ya da kitle iletişim araçlarından öğrenmişizdir.

Doğada yaşayan kanatlılarda ve de evde beslediğimiz kanatlılarda çevre kirliliğine bağlı olarak gelişen kanser vakalarına klinisyen olarak bizzat kendim şahit oluyorum.

Sokak hayvanları da çevre kirliliğinden etkilenirler.Şu an kış mevsimindeyiz.Karayollarına buzlanmayı önlemek için ,atılan tuzlar(sodyum klorit,potasyum klorit,magnezyum klorit) kar içinde eriyince bunu içen sokak hayvanlarında en basitinden mide bağırsak sorunları ya da ciddi zehirlenme belirtileriyle karşılaşabiliriz.

Kimyasalların yanında radyoaktiviteye de dikkat etmek çevre kirliliği için önemlidir.Radyoaktivitenin canlılar üzerindeki zararlı etkileri tam olarak tespit edilmiş değildir.

Medeni ,duyarlı bir insan olarak bu toplumda yaşayan herkes çevreye duyarlı olmak zorundadır.Yaşadığımız çevre bizim çöplük alanımız değildir.Yaşadığımız çevrede yalnız bizler yaşamıyoruz.Bizimle birlikte başka insanlar ,çocuklar,hayvanlar da yaşamaktadır.Unutmayınız onlarda birer canlıdır.Onlarında duyguları

ve de ailesi vardır.Sorumlu bir insan olarak çevreye olan duyarlılığı önce kendimize sonra çevremize sonra dünyaya ispatlayalım.Bu çevreyi tertemiz olarak bizden sonra gelecek nesillere teslim edelim.İnsanoğlunun sağlıklı ,mutlu uzun yaşayabilmesi için çevre kirliliğine azami dikkat etmek zorundayız."
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]