Sinek ilacı kullanımındaki büyük yanlış

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, evlerde ve sokakta sinek ilaçlarının bilinçsiz şekilde kullanılmasının kansere kadar varabilen sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Sivrisinek ilaçlarının gelişi güzel şekilde kullanılmaması gerektiğini kaydeden Yıldız, araçlarla sokak sokak gezilerek yapılan ilaçlamanın sinekleri değil, insan ve çevreyi zehirlediğini ifade etti. Pek çok kişinin evlerde kullandığı sinek ilacına dikkat etmediğini savunan Yıldız, "Sivrisinekleri öldürmek için camları kapatıp ilaç sıkılıyor. Bir süre sonra yeterince havalandırma yapmadan aynı odaya giriliyor. Bu çok yanlış sinek ilacı sıkılan odaya iyi şekilde havalandırma yapmadan kesinlikle girilmemeli. Havalandırılmayan oda gaz odasından farksız. Hele kundaktaki bebeği sivri sinek ya da kara sinek ısırmasın diye fişe takılan likit ya da tablet gibi ilaçlar tahammülden insan öldürmekle aynıdır. İlaçlama yerine evlerimize sineklik taktıralım." diye konuştu.

Belediyelerin yazın araçla yaptığı ilaçlamanın bir faydasının bulunmadığını vurgulayan Yıldız, şunları söyledi: "Yüzlerce ton ilaç doğaya püskürtülüyor. Ancak sinekle mücadelede başarılı olunamıyor. Harcanan para boşa gidiyor. Çevre zehirleniyor. İnsanlar zehirleniyor. Sivrisinekle yazları değil 12 ay boyunca mücadele edilmeli. Karasinek, sivrisinek gibi haşereler larvalarını su birikintileri, bataklık, çöplük gibi kolay üreyebilecekleri yerlere bırakıyor. Bölgede sineklerin üremesini engellemek için su birikintilerini yok edilmeli. Bunu yapsak yazın ilaçlamaya gerek kalmayacak. İnsanlar da zehirlenmeyecek."

Yıldız, sinek ilaçlarının kansere kadar varabilen sağlık sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekledi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]