Sigara Yasağı Bakın Nasıl Alternatifler Üretti?

Kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin kullanımının yasaklanmasının ardından, kahvede oyun oynayan tiryakiler, yasağa çözüm olarak masada yedek oyuncu bulunduruyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yaptığı 'Okey oynarken 5'inciye rica edin, sizin yerinize oynasın' çağrısına uyan tiryakiler, okey masasında sigara molası için bir yedek oyuncu tutuyorlar.

Kamu hizmet binaları, eğitim, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerleri ile kahvehane, lokanta, bar gibi yerlerin kapalı alanlarında, deniz, kara, demir ve havayolu taşıtlarında sigara içilmesini yasaklayan kanunun önceki gece yürürlüğe girmesinin ardından; kahvede sigara içemeyen tiryakiler, çözüm olarak oyun masasında yedek oyuncuyu hazır tutuyorlar.

Oyun masasında sigara içme ihtiyacı hisseden kişi, yerini yedek oyuncuya bıraktıktan sonra dışarı çıkıp sigarasını içiyor. Sigara ihtiyacını gideren tiryaki, daha sonra oyun masasına dönerek yedek oyuncudan yerini devralıyor.

Sigarayı Bırakmayı Düşünmüyorum

Sakarya'daki bir kahvede okey oynarken sigara ihtiyacını gidermek için yerine yedek oyuncu bırakan Hasan Karslı, yasağa uyduklarını, ancak zorluk çektiklerini söyledi. Alışkanlıktan vazgeçemediklerini ifade eden Karslı; "Dört kişi oyun oynarken sigara içmek istediğimde yerimi yedek oyuncuya bırakıyorum. Dışarı çıkıp sigaramı içtikten sonra oyuna geri dönüyorum. Sigarayı bırakmayı düşünmüyorum. Alışkanlık var. Bunun için zorluk çekiyoruz. Yasağa uymak zorundayız." dedi.

Nasıl Alışacağız Bilmiyorum

Oyun sırasında sigara içmek için dışarı çıkanların yerine yedek oyuncu olarak masaya oturduğunu anlatan Fehmi Yılmaz ise yaptıkları uygulamanın çözüm olmadığını savundu. '

Sigarayı yasaklayacaklarsa sigarayı kökten yok etmeliler' diyen Yılmaz, şöyle konuştu:
"Arkadaşlar sigara içmeye gideceğiz dediklerinde yedek olarak duruyorum. Bu çözüm değil. Sigarayı yasaklayacaklarsa kökten yok edip vatandaşı rahatlatsınlar. Ben 35 yıldır sigara içiyorum. Artık yasak nedeniyle kahveye çıkmayacağız. Kapalı alanlara gitmeyeceğiz. Sadece yollarda içeceğiz. Buna nasıl alışacağız bilmiyorum."

İşler Nispeten Etkilendi

Kahvehane işleten Reis Fazlıoğlu ise yasağın işlerini olumsuz etkilemesinden korktuklarını söyledi. Yasağı uyguladıklarını, müşterilerden olumsuz tepki almadıklarını anlatan Fazlıoğlu; "İşler nispeten etkilendi. Yaz olduğu için insanlar dışarıda oturup sigaralarını içip oyun oynayabiliyorlar. Ancak kışın ne olacak bilmiyoruz. İşlerimizin etkilenmesinden korkuyoruz. İçeride oynayan müşteriler geçici çözüm olarak yedek oyuncu bulunduruyorlar. Sigara içmeye çıkanın yerine yedek oyuncu bakıyor. Yedek oyuncunun içtiği çaydan ücret almıyoruz." diye konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]