Sigara İçme Yasağına Hoca ve Öğrencilerden Büyük Destek

Mayıs ayında uygulanmaya başlanan 'Kapalı Mekanlarda Sigara İçme Yasağı' büyük destek görüyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Müdürü ve Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı göğüs hastalıkları uzmanı Yard. Doc.Dr. Pınar Pazarlı tarafından personel ve öğrencilere yönelik yapılan anket, Kapalı Mekanlarda Sigara İçme Yasağı'na büyük destek verildiğini ortaya koydu.

Sigara içip içmeyen ayrımı gözetmeksizin 729 üniversite personelin katıldığı ankette, personelin yüzde 88'i halka açık tüm kapalı mekanlar ve işyerlerinde tütün ve tütün mamüllerinin yasaklanmasını destekliyor. Ankette sigara içicilerinin yüzde 75'i kanuna destek veriyor. Personelin yüzde 93'ü de pasif içiciliğin ciddi zararları olduğunun bilincinde bulunuyor. Ayrıca üniversite personelinin yüzde 95'i Tütün Kontrol Yasası'nın hükümlerini büyük ölçüde biliyor. Çocukları tütün ve tütün mamüllerinden korumaya yönelik hükümlerin bilinme oranı ise yüzde 80.

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağını desteklemede öğrenciler biraz geride kalıyor. 7.141 öğrenci arasında yapılan ankette öğrencilerin yüzde 66'sı kapalı mekanlarda ve okulda sigara içilmemesini kesinlikle destekliyor. Öğrencilerin yüzde 33'ü kanuna sıcak bakmakla beraber içenler için ayrı bölümlerin oluşturulmasını istiyor. Yine aynı ankette sigara içen öğrencilerin yüzde 88'i sigarayı bırakmayı istiyor. Öğrencilerin yüzde 92'si sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor.

Yapılan ankette ayrıca personel ve öğrencilere sigara içip içmediği soruldu. 729 personelin yüzde 36'sının sigara içtiği belirlendi. Ankete katılan 7.141 öğrencinin ise yüzde 43'nün sigara içicisi olduğu ortaya çıktı.

GELECEK UMUT VAADEDİYOR

SAÜ Mediko Sosyal Merkezi Müdürü ve Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı göğüs hastalıkları uzmanı Yard. Doc.Dr. Pınar Pazarlı, yaklaşık 7 ay önce başlatılan Kapalı Mekanlarda Sigara İçme Yasağı'nın personel ve öğrenciler arasında büyük destek görmesinin gelecek adına umut vaat ettiğini belirtti.

Kısa zamanda yasanın bu kadar destek göreceğini kimsenin tahmin etmediğini ifade eden Pazarlı, şunları söyledi: "Kanserin en önemli sebeplerinden biri olan sigaraya karşı yürütülen çalışmaların ne kadar gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Sigara içenlerde içmeyenlerde kanuna büyük destek veriyor. Bu sigarasız günler için gelecek adına bize umut veriyor ve sigaraya karşı durmadan savaşmamız gerektiğini gösteriyor."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]