Şifa için canlı canlı balık yutuyorlar

Mide rahatsızlığı bulunan bazı hastalar, şifa bulmak amacıyla derelerde doğal olarak yetişen kırmızı benekli alabalık yavrularını canlı olarak yutuyor. Uzmanlar, canlı alabalık yutmanın fayda yerine zarar verebileceğini hatta balığın soluk borusuna kaçarak ölüme neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Mide rahatsızlıklarından şikayet eden hastalar ilginç tedavi yöntemlerine başvuruyor. Bazı hastalar derelerde yaşayan doğal kırmızı benekli alabalık yavrularını canlı yutarak şifa bulmaya çalışıyor. Kırmızı benekli alabalıkları sadece mide rahatsızlığı bulunan hastalar değil romatizma, boyun fıtığı ve kireçlenme gidi şikayetleri bulunan hastalarda tedavi için kullanıyor. Kireçlenmesi ve boyun fıtığı olan hastalar, yakalanan alabalıkları, hastalıklı yere sararak şifa bulmaya çalışıyor. Sakatlanan atların bacaklarına dahi kırmızı benekli alabalık sarılıyor.

Genelde orman arazisi içerisindeki akarsularda nadir olarak bulunan küçük, kırmızı benekli canlı alabalıklardan şifa umanların sayısı giderek artıyor. Uzmanlar ise canlı balık yutmanın ölümle sonuçlanabileceği uyarısını yapıyor.

Akyazı ilçesinde alabalık yetiştiricisi olan Yavuz Erkan, doğal kırmızı benekli alabalığın mide ülserinin yanı sıra kırık, çıkık, bel ağrısı, romatizma gibi hastalıklarda tedavi amaçlı kullanıldığını söyledi.

Hastaların kendilerinden küçük ve büyük canlı alabalık talep ettiğini ifade eden Erkan, "Bu doğal alabalık, kırmızı benekli. Mercan dediğimiz. Havuzlarda yetiştirdiğimiz balıklar gökkuşağı alabalığı oluyor. Bunun yaklaşık 24 çeşidi var. Kırmızı benekli alabalık genellikle soğuk sularda, akan sularda yetişen bir balıktır. Yakalanması zordur. Sabah gün doğarken ya da akşam gün batımında avlanılıyor. Bunun haricinde yuvada kalır. Yakalaması zor. Nesli tükenen bir balık." dedi.

Kendisinin kültür alabalığı yetiştirdiğini kaydeden Erkan, hastaların talebi üzerine doğal alabalık yakaladığını belirtti. Kendisinin de şifa amaçlı zaman zaman balık yuttuğunu anlatan Erkan şunları söyledi: "Her tutmaya gittiğimde bir iki tane şifa niyetine yutuyorum. Bir rahatsızlığım yok. Sadece şifa amaçlı yutuyorum. Ancak şifa her zaman Allah\'tan. Benim bire bir şahit olduğum öz abim var. Mide ülseri vardı. Midesinde fındık içi kadar bir yarası vardı. Bu balıkla beraber bunu düzelttiğini biliyorum. Kırık, çıkık, bel ağrısı, romatizma gibi hastalıklara da iyi geldiği söyleniyor. 12,15 saat arasında balığı sardıktan sonra bütün şeyiyle kireçlemeyi söküp atıyor. Romatizmal hastalıklara ve boyun fıtığına faydası var. Topuk dikenine de. Koşu atlarının ayağına sarıldığını biliyorum. Buradan balık tedarik edip ellerine kadar ulaştırıyorum."

Uzmanlar ise canlı balık yutmanın mideye zarar verebileceğini söylüyor. Ayrıca canlı yutulan balığın soluk borusuna kaçarak ölüme sebebiyet verebileceğini belirtiyor.

Öte yandan tesislerin bulunduğu yerin yakınında ki evlere \'ilaçlık alabalık bulunur\' yazıları asılması dikkat çekti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]