Sıcaklıklarla Birlikte Boğulmalar da Artıyor

Yaz mevsimiyle birlikte sıcaklıkların artması, boğulma olaylarını da beraberinde getiriyor. Serinlemek için deniz, göl, nehir, gölet veya akarsulara giren bir çok kişi, iyi yüzme bilmedikleri için boğularak hayatını kaybediyor. Uzmanlar okulların kapanmasına az bir süre kaldığını belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Sakarya Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürü Oktay Kurbanoğlu, geçen yıl onlarca kişinin serinlemek için girdiği sularda boğulduğunu belirterek benzer üzücü olayların tekrar yaşanmaması için vatandaşları uyardı. İlin su kaynakları açısından çok zengin olduğunu vurgulayan Kurbanoğlu, yüzme bilmeyenlerin mutlaka can yeleği giyerek suya girmelerinin güvenlikleri açısından önem taşıdığını anlattı.

Okulların kapanmasına az bir süre kaldığını ifade eden Kurbanoğlu, çocukların ailelerinden izinsiz olarak yüzmeye gittiklerini dile getirdi. Kurbanoğlu, "Çocuklar ailelerinden izinsiz toplanarak yüzmeye gidiyorlar. Çoğu zaman bu durumdan ailelerin haberi olmuyor. Aileler çocuklarına çok dikkat etmeliler. Bu konuda hassas olmalılar. Her sene bir çok çocuğumuz sularda boğuluyor. Üzücü olayların yaşanmaması için aileler çocuklarına sahip olsunlar." dedi.

Yüzme bilmeden suya girmenin büyük bir risk olduğunu belirten Kurbanoğlu, güvenli yerlerde suya girilmesi gerektiğini kaydetti. Nehir ve göletlerde yüzmenin çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Kurbanoğlu, şunları söyledi: "Kum ocakları nedeniyle Sakarya Nehri'nde derinlik aniden artabiliyor. Göletlerin dibi çamur ve balçık olduğundan buralarda kesinlikle suya girilmemelidir. Sapanca Gölü tatlı su olması sebebiyle suyun kaldırma kuvvetinin az olmasından boğulma riski artıyor. Karadeniz'de ise rüzgarlı havalarda denize girilmemeli. Yüzme bilmeyenler mutlaka can kurtaranın bulunduğu güvenli yerlerde suya girmeli. Can yelekleriyle suya girmeliler. Suya girerken yanımızda mutlaka iyi yüzme bilen birisinin olması gerekli. Şayet yoksa tenha yerlerde yüzmek yerine, kalabalığın yoğun olduğu yerlerde suya girilmelidir."

Sudan insan çıkarma ve kurtarma konusunda eğitimli olmayan kişilerin boğulan birini kurtarmaya çalışmaması gerektiğini anlatan Kurbanoğlu, "Üzerinizdeki ceket, bir dal parçası, can simidi, kürek, halat benzeri malzemeleri kullanarak, kişiyi sudan çıkarmaya çalışın. Boğulmakta olan kişi, can havliyle sizi de suyun dibine çekebilir. Bu konuda dikkatli olunmalı." diye konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]