Serdivan Akademi'de Mesnevi dersi

Çalışmaları ile Türkiye’de ilklere imza atmaya devam eden Serdivan Belediyesi Fikir ve Sanat Akademisi verdiği eğitimlerle de faaliyetlerine devam ediyor.

Seminer programları kapsamında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç “Tarz-ı Kadim Üzere Mesnevi Dersleri” programında, yazıldığı tarihten bu yana okuna gelen ve üzerinden yedi asır geçmesine rağmen tazeliğini halen koruyan Mevlana’nın ölümsüz eseri Mesnevi’yi işleyerek bu eserin inceliklerini meraklılarına aktarıyor.

Bu bağlamda Mesnevi’nin önemine de değinen Güleç,

“Her şeyden önce mühim bir eserdir ve Mevleviliğin temel kitabıdır. Mevlevi adap ve erkanı bu kitap üzerinden öğretilir. Sadece Mevleviler değil, diğer tarikatlara mensup dervişler de bu kitabı okurlar. Çünkü onda kendilerini yetiştirecek bilgiler bulunur” dedi.

Mesnevi’nin her geçen gün daha geniş kesimlerce incelendiğini de ifade eden Prof. Dr. İsmail Güleç, “Öncelikle şunu sorguluyoruz; Mesnevi’yi günümüz insanı niye okur, biz niye okuruz? Biz, bizi biz yapan değerlerimizi anlamak için, ecdadımızı yakından tanımak için, edebi bir metni okumanın zevkini tatmak için, kendimiz olmak için okuyoruz. Bu seminer programında geleneksel metotla, yani Mevlevihanelerde okunduğu gibi Mesnevi’yi okumaya ve anlamaya çalışıyoruz. Sadece Mesnevi’yi okuyup anlamak isteyenler var. Bu açıdan baktığımızda herkes öğrenci. Seminere katılan arkadaşların iştirakiyle Mesnevi’den hikayeler okuyoruz ve Mevlana’nın bizlere ne mesaj vermek istediğini anlamaya çalışıyoruz” dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]