Şeker Fabrikası ile ilgili şok iddia!

Sabah Gazetesi, Adapazarı Şeker Fabrikası ile ilgili şok bir iddiyı gündeme getirdi.

Sabah Gazetesi\'nden Mehmet Ali Berberin haberine göre: "Paralel yapının Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi\'ni akıl almaz yöntemlerle ele geçirdiği belirlendi. Bank Asya\'dan kredi çeken kooperatif, operasyonla ele geçirilerek 65 bin çiftçi mağdur edildi.

Devletin tüm kurumlarına sızarak \'devlet içinde devlet\' kurmaya çalışan paralel yapının kumpasları birer birer ortaya çıkıyor. Bu yapının Adapazarlı çiftçileri de mağdur ettiği ortaya çıktı. Başbakanlığa gönderilen şikâyet dosyası, 65 bin çiftçinin sahibi olduğu Adapazarı Şeker Fabrikası\'nın Bank Asya\'nın eline geçmesiyle ilgili sıra dışı yöntemi gözler önüne serdi. Dosyada anlatılanlar "bu kadar da olmaz" dedirtti. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi, Bank Asya\'dan aldığı krediyi kapatmak için arazisinin bir kısmını satmak istedi. Ancak çete operasyonuyla satış engellendi. Konu mahmeye intikal etti ve 5 yıllık dava sürecinde çiftçi borcunu ödeyemedi.

Kredi ile başladı


Bunun üzerine Adapazarı Şeker Fabrikası\'na (APEK) ait, şehrin merkezinde 500 dönüm arazi ve diğer mal varlıkları Bank Asya\'nın oldu. Banka, paralel operasyonla elde ettiği malları Yıldız Holding\'e 185 milyon TL\'ye satarak büyük kazanç sağladı. 65 bin çiftçi ise el emeği, göz nuru fabrikasının elinden gidişini seyretti. Söz konusu kooperatif, 2006\'da APEK tarafından 45 milyon 750 bin dolara satın alınmıştı. Kooperatif, Bank Asya\'dan 51 milyon dolar kredi çekti. Krediye karşılık şeker fabrikasıyla birlikte kooperatifin Özelleştirme İhalesi\'nden aldığı 500 dönüm arazi, 18 taşınmaz ve Şeker Sigorta hisseleri de satış hakları kendisinde olmak şartıyla Bank Asya\'ya devredildi. 2008\'e kadar kredi ödemelerini yerine getiren APEK, şeker kotaları nedeniyle zarar edince, borcunu ödeyemedi. Banka kredilerini geri çağırınca satış gündeme geldi.

"Bütün süreçleri etkiledi"


Dosyada yer alan en önemli kısımlardan biri de gerçekleşen operasyon süreciyle ilgili. Soruşturmada adı geçen kişiler hakkında isnat edilen suçlara yeterli delil bulunamadı. Gerekçeleri bir türlü bulamayan mahkeme, çete üyesi olarak tutuklanan Sakarya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı R. D. için İçişleri Bakanlığı\'ndan soruşturma istedi. Ancak bakanlıktan gelen, "İsnat edilen suçlara ilişkin yapılacak işlem bulunamadı" şeklindeki teftiş raporuna rağmen mahkeme devam ettirildi. Savcı Hikmet Usta, İçişleri\'nden istediği raporu işleme sokmadı. Özel yetkili mahkeme çete suçlamasını delillendirememesine rağmen ilk duruşma 19 ay sonra yapıldı ve şüpheliler hakkında "tutuksuz yargılama" kararı verildi. 5 yılı aşkın süren davada, başlangıçtaki tüm suçlamalara rağmen sanıklar hakkında delil sağlanamadı.

"İhalede düğmeye basıldı"

Kooperatif borcunu ödemek için şehir merkezindeki arazisinin 200 dönümünü ihaleyle satışa çıkaran APEK\'e 35 milyon dolarlık teklif verildi. Bu süreçte paralel yargı devreye girdi ve "Şeker Operasyonu" başlatıldı. Önce bir çete oluşturuldu, 51 kişi ihaleye fesat karıştırmak da dahil birçok suçtan göz altına alındı. Bu kişiler arasında ihaleyi alan firma bulunmadı. Operasyon nedeniyle ihale iptal edildi.

"Borcunu ödeyemeyince devroldu"


APEK araziyi satamadığı için borcu faizlerle katlandı. Bank Asya 100 milyon TL\'ye çıkan borca karşılık APEK\'in elindeki tüm malları Yıldız Holding\'e sattı. APEK, arsa satışının engellenmesi ve bitmeyen yargılama sürecinde zarar eden fabrikasının kredi borcunu ödeyemediği için batarak Bank Asya\'nın eline geçti. 35 milyon dolarlık satışa engel olan paralel yapı, süreç sonunda yaklaşık 120 milyon TL kâr elde etti."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]