SEDAŞ, kayıp kaçakta Avrupa'yı yakaladı

Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) kayıp ve kaçakla mücadelede Avrupa\'yı yakaladı. SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, 2011 yılında yüzde 7.40 olan kayıp kaçak oranının 6.64\'de düştüğünü söyledi.

Güven, yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlarla, SEDAŞ’ın Türkiye’deki en düşük kayıp kaçak oranına sahip dağıtım şirketlerinden biri olmasının temelinde, SEDAŞ’ın bölgesinde uzun yıllardır çok kapsamlı olarak kayıp kaçakla mücadele etmesinin yer aldığını kaydetti.

SEDAŞ’ın son 5 yıldır bölgesindeki kayıp kaçak oranının dünyada kabul gören teknik kayıplara yakın bir oran olduğunu ve yüzde 7, yüzde 6 civarında gerçekleştiğini anlatan Güven,EPDK tarafından yıllar itibariyle verilen kayıp kaçak hedeflerinin sağlandıklarını ifade etti.


Avrupa\'yı yakaladı

Türkiye`de kayıp- kaçak oranının en az olduğu dağıtım şirketleri içinde Doğu Marmara`da, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren SEDAŞ’ın yer aldığını ve SEDAŞ bölgesinde 3 yıldır kayıp-kaçak oranının 2011 yılında yüzde 7.40, 2012 yılında yüzde 7.14, 2013 yılında da yüzde 6.64 olarak gerçekleştiğini belirten Güven, "SEDAŞ kayıp kaçak oranı ile Avrupa\'yı yakaladı. Kayıp kaçakta sağlanan bu başarı çok kolay olmadı. Kaçak takip ekipleri zorlu mücadeleler verdi. Denetimlerin ve periyodik kontrollerin yanı sıra bölgede basın yoluyla vatandaşların bilinçlendirilmesine katkı sağlandı. Afişler, pankartlar ve broşürlerle tüketicilere kaçak elektrik kullanmanın hırsızlık olduğu, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, yüz kızartıcı suç olduğu, sabıka kaydının affedilmediği, elektriğin kamu malı olduğu, elektrik hırsızlığına en az 3-5 yıl arası hapis cezası verildiği yönünde kamuoyu, tüketiciler ve basın ile sürekli bilgi paylaşımında bulunuldu. Gelen ihbarlar titizlikle değerlendirildi. Sadece tüketiciler değil, kamu kurum ve kuruluşlarıyla da bilgi paylaşımı ve işbirliği yapıldı. Güvenlik birimlerinin desteği, abone sayaç devrelerinin sürekli kontrol edilmesi, akım trafolarının test edilerek devreye alınması, gerekli görülen yerlerde test sayacı ile kontrol sağlanması, sokak aydınlatma sistemlerine ve ibadethanelerde aydınlatma ve ısıtma sistemleri için ayrı ayrı elektrik tüketim sayacı tesis edilmesi sağlandı. 2001 yılından sonraki yıllarda, yeni abonelerde elektronik sayaç kullanılması ve 10 yıllık Bakanlık damga süresi dolan mekanik sayaçların elektronik dijital sayaçlar ile değiştirilmesi, teknik kayıpların azaltılması yönündeki çalışmalar ve OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri) projesinin hayata geçirilmesi kayıp kaçağın azaltılmasında çok etkili olmuştur." dedi.
  
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]