SEDAŞ faturalara sayaç değişim bedelini eklemeyecek

Yeni Enerji Piyasası Kanunu, 30 Mart 2013 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. SEDAŞ kanunun yayımlanma tarihinin milat kabul edilerek,  bundan sonra yapılacak sayaç değişim işlemlerinde faturalara sayaç bedeli ve sökme-takma bedeli olarak herhangi bir ücretin yansıtılmayacağını bildirdi.
 
Yeni Elektrik Piyasası Kanunu’nun  Cumhurbaşkanlığı Makamınca onaylanarak, 30 Mart 2013 cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte, SEDAŞ  3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun emrettiği 10 yıllık damga ve muayene süresi dolan elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının periyodik muayene (kalibrasyon) yapılmasına ait yasal zorunluluk kapsamında sürdürdüğü çalışmasında bedel karşılığı sayaç değişim uygulamasını 30 Mart 2013 itibariyle durdurduğunu açıkladı.  

Güven, yasanın içeriğinde yer alan, dağıtım şirketinin, lisansında belirlenen bölgede, dağıtım sayaç hizmetlerinin yerine getirilmesinden,  müşteri sayacı donatımı işinden de sorumlu olacağına ve dağıtım tesisi kapsamına sayaçlarında alındığına, dolayısı ile bundan sonra  üşteriden sayaç bedeli ve sökme-takma bedeli olarak herhangi bir ücret talep edilmeyeceğine, sayaç mülkiyetinin dağıtım şirketinde olacağına ait hükümlere dikkat çekti.  

Bekir Sami Güven yaptığı açıklamada "Yeni Yasaya tüm ilgili kurum, kuruluş ve dağıtım şirketlerinin uyması gerektiği gibi SEDAŞ’ta faaliyet alanında bulunan ve ‘Dağıtım Faaliyeti’ başlığı altında sayaç konusunda yapılan değişiklikler kapsamında yapılan yeni yasal düzenlemeye uyacak ve en iyi şekilde bu hükümleri yerine getirmek üzere çalışmalarını planlayacaktır" dedi.

Bekir Sami Güven açıklamasında, "Dağıtım şirketlerinin, 10 yıl önce Bakanlık mühürü ile mühürlenmiş ve yasa gereği muayeneye alınması gereken sayaçları muayeneye almaması ve hiçbir işlem yapmaması durumunda ödeyeceği ceza ( her bir sayaç için bin TL)  tutarındaydı. Aynı şekilde vatandaşlarımızda bunu yaptırmadıklarında bin TL para cezası ve 6 ay hapis cezası ile karşılaşacaklardı. Şirketimize ve tüm elektrik dağıtım şirketlerine sayaçlarla ilgili Bilişim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığınca 2015 yılına kadar damga süresi dolan sayaçlarla ilgili çalışmanın yapılması ve tamamlanmasına ait bir görev verilmişti ve mevcut yasa kapsamında bu işlemleri yapmamanın bir cezası vardı. SEDAŞ’ta bugüne kadar belirli bir iş programı kapsamında, yasal zorunlulukları yerine getirmek üzere, aynı zamanda bunu da müşterinin menfaatini gözeterek ve müşteri lehine yaptığı uygulamaları seçenek sunarak, hiçbir kar amacı gütmeyerek, müşteri memnuniyeti kapsamında gerçekleştirmiştir. Devletimizin yasama organınca, Enerji Piyasası Kanununu değiştirilmiş ve Dağıtım Şirketlerinin elektrik sayaçları ile ilgili faaliyetleri yeniden tanımlanmıştır. Bu nedenle Türkiye deki diğer dağıtım Şirketleri gibi sayaç muayene ve kalibrasyon çalışmalarını sürdüren SEDAŞ, kanun değişimiyle birlikte sayaçlarla ilgili uygulamakta olduğu çalışmasını durdurmuştur. Enerji Piyasası Kanunu ve yasada EPDK Kurul Kararı ile belirlenecek alt mevzuatın oluşturulması sürecinde, sayaçları artık bedeli mukabili değiştirmeyecektir. Yeni kanunla birlikte EPDK tarafından sayaç değişimine ilişkin usul ve esasların belirlendiği bir yönetmelik en kısa sürede yayımlanacak ve sayaç değişimlerinin bedeli yatırım programı kapsamında Dağıtım Şirketlerince karşılanacaktır. SEDAŞ, yasa yayımlanmadan değişimini yaptığı sayaçların bedeli hariç olmak üzere,  yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki değişimlerde, bundan sonra herhangi bir bedel almayacaktır. Bu nedenle EPDK’nın yayınlayacağı Yönetmelik tarihine kadar, 10 yıllık damga ve muayene süresini dolduran sayaçlar nedeniyle yapılan kalibrasyon işlemi sırasında bedel alınmasına 30 Mart 2013 tarihi itibariyle son verilmiştir" dedi.

30 Mart 2013 itibariyle gerçekleşen yasal düzenlemenin hemen ardından, SEDAŞ tarafından   sayaç muayene ve kalibrasyonu kapsamında sayaç değişimi konusunda da  yasadaki değişiklik ve buna bağlı olarak uygulamanın değişimi hakkında Güven, Valilik, EMO (Elektrik Mühendisleri Odası ve Elektrikçiler Odasına da resmi yazı ile bilgi verileceğini belirtti.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]