Şebeke Suyu Kirli Gibi Gösterilmeye Çalışılıyor

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, bazı kişiler tarafından bir takım cihazlar kullanılarak çeşme suyunun kirli gibi gösterildiğini belirterek, bunun doğru olmadığını söyledi. Keleş, şehir şebeke suyunun güvenle içilebileceğini kaydetti.

Keleş, yaptığı açıklamada, bir takım cihazlar kullanılarak elektrolize ve standart arıtma yöntemleriyle şebeke suyu kirli gibi gösterildiğini, görsel olarak halkın kandırıldığını, seçim öncesi su üzerinden bir takım oyunlar oynandığı vurguladı.

Arıtma Cihazı İle Elde Edilen Sularda Hiç Bir Zararlı Madde Yok

Elektrolize yöntemle tüketicinin evine ya da işyerine götürülen su arıtma cihazıyla uygun bir musluğa takılarak arıtılmış su elde edildiğini dile getiren Keleş, şu uyarılarda bulundu:

"Arıtılmış sudan ve muhtelif çeşme suyundan iki ayrı bardağa su örnekleri doldurulmakta, bu suların içerisine özel olarak hazırlanmış iki elektrot daldırılarak elektrik akımı uygulanmaktadır. Çeşme suyunun bulunduğu kaptaki suyun rengi aşırı ölçüde sararmakta veya kızarmakta, kabın tabanında renkli bir çökelti oluşmaktadır. Arıtma cihazından elde edilen suda ise çok az bir renk değişikliği yaşanmakta, kabın tabanında çeşme suyuna oranla son derece düşük bir çökelti oluşmaktadır. Bu işlem sonucunda Tüketiciye rengi değişen çeşme suyunun büyük miktarda sağlığa zararlı maddeler içerdiği, oysa ki arıtma cihazı ile elde edilen sularda hiç bir zararlı maddenin bulunmadığı öne sürülmekte. Son derece etkili olan bu aldatma yöntemi ve yapılan görsel şovlar neticesinde tüketici çoğu zaman kolayca ikna olabilmektedir."

Uygulanan İşlerin Basit Bir Bilimsel İzahı Var

Uygulanan işlemin çok basit olarak bilimsel izahı olduğunun altını çizen Keleş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çeşme suları, bünyesinde insan sağlığı için son derece faydalı çözülmüş halde mineralleri barındırırlar. Suyun içerisindeki bu eriyik mineraller suyun elektriği iletmesini yani suyun iletken olmasını sağlarlar. Arıtma cihazından elde edilen suda ise bu mineraller büyük ölçüde membranda tutulduğundan su saf suya yakın bir yapıya bürünmekte ve elektrik iletkenliği büyük oranda azalmaktadır. Arıtma cihazı ile elde edilen suda ise insan vücudu için gerekli minerallerin büyük çoğunluğu membranda tutulduğundan su elektriği daha az iletir hale gelmiştir ve elektrotlar arasında elektrik transferi yeterince sağlanamadığından su içerisinde doğal kaynak suyu düzeyinde bir reaksiyon gerçekleşmemekte, suyun rengi daha az değişmekte ve suyun dibinde daha az çökelti oluşmaktadır. "

Keleş, doğal yapısını tamamen yitirmiş ve büyük ölçüde saflaştırılmış özellikteki bir suyu tüketmenin insan vücudu açısından daha faydalı olduğuna dair dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir bilimsel veri bulunmadığının altını çizerek, vatandaşları oyuna gelmemeleri konusunda uyardı.

Standart arıtma cihazlarıyla da suya uyguladıkları deneylerle de suyun şebeke suyunun kirli gibi gösterildiğini anlatan Keleş, "Bu kişiler suyunuzda çok fazla klor var ve bu da size çok zararlıdır deniyor. Kendi satışa sundukları arıtma cihazlarında aktif karbon ünitesi bulunduğundan klor absorbe olmakta ve onların cihazlarından alınan numunede klor çıkmamaktadır. Bu aşamada suda klorun bulunması gerektiğini tabiî ki vatandaş bilmemektedir." ifadesini kullandı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]