SEAH'ta bir ilk

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk Koklear İmplant (Biyonik Kulak) ameliyatı gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Güven, Op. Dr. Ahmet Kara ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile hastanın sol kulağına “Kohlear implant” uygulaması yapıldı. 16 yıl önce ilerleyici iç kulak tipi işitme kaybı başlayan 46 yaşındaki bayan hastanın her iki kulağında çok ileri derecede sensörinöral tipte işitme kaybı şikayeti mevcuttu. Bu uygulama ile sağır ve dilsiz olmaya aday çocuklar işitme ve konuşma özründen kurtulabilecek ve işitme duyusunu tamamen kaybeden erişkinler de yeniden işitebilecekler.

Ülkemizde yaklaşık yılda dünyaya gelen 1 milyon 350 bin bebeğin 4000’inin işitme kayıplı olarak doğduğunu, ayrıca işitebilirken herhangi bir nedenle işitme yeteneğini tamamen kaybeden binlerce hastanın olduğunu söyleyen SAÜ Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven: “Gerçekleştirdiğimiz bu başarılı ameliyatla işitme engelli olduğunu saptadığımız hastamızın engelli olma durumu inşallah ortadan kalkacaktır” dedi.

"Geç tedavi, başarı oranını düşürüyor"


Prof. Dr. Mehmet Güven, çocuklarda işitme kaybının yenidoğan döneminde saptanması ve en kısa sürede işitme cihazı kullanması durumunda, implant uygulaması için aday hale getirilebileceğini ve bir yaşından sonra ise kohlear implant uygulanması ile çocukların işitme engelli olmayan yaşıtlarıyla aynı okullara gidebilecek seviyeye gelebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Mehmet Güven, Kohlear implantın önemini ise şu sözleriyle açıkladı: “Bebeklik döneminden başlayarak gelişen konuşma yeteneği için çocuğun işitebilmesi şarttır. İşitme kayıplı doğan bir çocuğun işitme engeli giderildiğinde konuşması da mümkün olabilmekte ve çocuk işitme ve konuşma engelli olmaktan kurtulabilmektedir. İşitme kaybının geç saptanması veya geç tedaviye başlanması, elde edilecek başarı şansını ciddi oranda düşürmektedir. O nedenle mümkün olabildiğince en erken dönemde, hatta yenidoğan döneminde işitme kaybı varsa saptanması ve uygun zamanda işitme cihazıyla tedavisi gerekir. Hastanemizde son yıllarda yenidoğan işitme taraması yönünden başarılı çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde çok az sayıdaki merkezde yapılabilmekte olan Kohlear implant ameliyatı işitme engelli olarak doğan çocuklarda veya yaşamının ileriki yıllarında herhangi bir nedenle işitmesini kaybeden yetişkinlerde işitme duyusunun yeniden kazandırılması için yapılan bir ameliyattır.

Prof. Dr. Mehmet Güven; sonuç olarak bölgemizde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, işitme taramasından geçemeyen ve işitme kayıplı olması muhtemel bebekler ve yaşamının çeşitli dönemlerinde işitmelerini tamamen kaybeden erişkinler için değerlendirmelerinin yapılıp uygun olan tedavilerinin gerçekleşeceği bir referans merkezi olarak başarılı çalışmalarını sürdürecektir”.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]