SAÜ'nün projesi, TÜBİTAK tarafından onay aldı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen “Kırılma ve Çatlak İlerleme Analiz Sistemi” projesinin ikinci aşaması TÜBİTAK tarafından onay aldı.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Ayhan’ın yürütücülüğünü yaptığı ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ergün Nart’ın araştırmacı olarak yer aldığı, Çoğul aşamalardan oluşan “Kırılma ve Çatlak İlerleme Analiz Sistemi” projesinin ilk aşaması 2008-2011 yılları arasında tamamlanmıştı. Projenin ikinci aşaması için Mart 2013’te yapılan başvuru ise, ayrı bir 1001 projesi olarak TÜBİTAK’tan onay aldı.

İki önemli nokta

Proje hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ali Osman Ayhan, “Çatlak içeren yapıların analizleri, havacılık, enerji, ulaştırma ve savunma alanlarında oldukça yaygın bir şekilde yapılmakta olup, bu analizlerin sonuçları iki nokta açısından önemlidir. Birincisi, üzerinde bulunan yükler altında, yapının güvenli olup olmadığının belirlenmesi, ikincisi ise yapının kalan ömrünün hesaplanmasıdır. Çatlak ucundaki yerel gerilme durumlarını temsil eden kırılma parametrelerinin doğru bir şekilde hesaplanması, adı geçen değerlendirmelerin her ikisi için de büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda, pratikte karşılaşılan birçok problem için iki boyutlu model ve yöntemler yeterli olmayıp üç boyutlu analizler gerekmektedir” diye konuştu.

Projenin getireceği faydalar

Projenin getireceği faydalardan da bahseden Doç. Dr. Ayhan, “Bu projemizde, mevcut analiz yeteneklerinin saha problemleri ile sağlamalarının yapılması, yeni analiz kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve Hesaplamalı Mekanik, Hesaplamalı Kırılma Mekaniği ve Deneysel Kırılma Mekaniği alanlarında lisansüstü öğrencilerinin de yetiştirilerek akademik bilgi birikimine katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

Fiziksel olarak daha karmaşık üç boyutlu kırılma problemlerinin çözülebilmesi için yeni özellikler geliştirilecek projede, gelecekte bu tür analizlerin daha doğru ve verimli yapılması planlanıyor.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]