SAÜ'lü öğrencilerden harç ücretlerine tepki

SaüKampüs Öğrenci Portalı\'ndan Kadir Akbalık, Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin harç ücretlerine tepkisini kaleme aldığı yazıda belirtti.

İşte o yazı:

"Birkaç üniversitenin Dönem Başında başlattığı Katlamalı Harç Sistemi Sakarya Üniversitesinde de başladı. Ve öğrenciler 2.000 TL’yi aşan Harç Ücretleri ödemek zorunda bırakıldı.

2011 yılında Torba Yasa ile kabul edilen ancak o dönem gelen tepkiler üzerine geri plana alınan Katlamalı Harç Sistemi 2015 yılında elden geçirilerek YÖK tarafından uygulanmaya başlandı.

Uygulama ile Ön Lisans Öğrencileri için 2. Yıl, Lisans öğrencileri için ise 4. Yıldan sonra alınan her ders için EK ÖDEME alınmaya başlandı.

Bu durum ise Öğrencinin Belini Bükmeye yetti.

 
3.000 TL’den Fazla Ödeme Yapacak Olanlar Var

Sistem her bölüme Katlamalı Olarak ceza veriyor. Bu sebeple de Harç Ücreti daha fazla olan bölümler Daha Fazla Ödeme yapıyor.

Misal bir hesaplama yapalım.

    Bir Mühendislik Öğrencisi için çıkarılan AKTS Katsayısı 38,23 TL Yani 30 AKTS ders aldığınız varsayarsak 1146,90 TL Ek Ödeme yapmak durumunda.

    Zaten 764.50 TL Harç Ödemesi olan bir öğrenciye bu sebeple + 1146,90 TL daha ekleme yapılmış ve 1911,40 TL Ek Ödeme ortaya çıkarılmıştır.

    Olurda  40 AKTS almak isteyen bir öğrenci olursa ödeme oranı ise 2294 TL olacaktır.

Bu ücretler Karma – Uzaktan Eğitim okuyan öğrencilerde ise 3.000 TL gibi bir orana çıkabilmektedir. Bu bölümlerin 1064,50 TL Harç Ödemeleri ile birlikte ödemeleri 30 AKTS için 2661 TL civarına çıkmaktadır. 40 AKTS alınmak istendiğinde ise 3.000 TL’nin üstünde bir rakam (Dönemlik) cepten çıkacaktır.

 

Harç Değil Soygun

Harç adı altında Dönemlik olarak alınmaya başlayan bu ücretler öğrencilerin Normal Sürede Okulu bitirememesi durumunda OKULU BIRAKMASI anlamına gelecektir.

Örneğin bir sıkıntısı sebebiyle okulunu 1 sene uzatan bir 2. Öğretim Öğrencisi ortalama olarak senede 2.000 TL fazla ödeme yapacaktır. Normal harçlar ile Yıllık Ödemesi 4.000 TL civarına yaklaşacaktır.

Bu bir HARÇ Değildir. Bu RESMİ olarak yapılan SOYGUNDUR…

 

2. Öğretim Öğrencileri Daha Fazla Zarar Görüyor

1. Öğretimdeki Harç Ücretlerini kaldıran YÖK, 2 Öğretimde devam eden Öğürenim Gideri için hiçbir adım atmamıştı.

Bu sebeple de 1. Öğretim Öğrencileri Harç Ödemezken 2. Öğretimi kazananlar Harç Ödemesi yapmaya başlamıştı.

Katlamalı Harç ile de 2. Öğretimin üzerindeki Ağırlık artmış oldu.

1. Öğretimde 5. Senesini okuyan bir öğrenci ortalama 10 TL AKTS Başına Ek Ödeme yapacak iken 2. Öğretimdeki Bir Öğrenci 40 TL AKTS Başına ek ödeme yapacak. Yani nerdeyse 3.5 – 4 Katına varan bir fark oluşacak.

Bu sebeple de 2. Öğretim Öğrencisi EZİLMEYE DEVAM Edecek.

 
İmza Kampanyası Başlatıldı

10.0000 Öğrenci Hedefi ile başlatılan İmza Kampanyası ile öğrenciler YÖK, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM ve Siyasi Partilere seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

https://www.change.org/p/tbmm-katlamal%C4%B1-har%C3%A7-sistemi-kald%C4%B1r%C4%B1ls%C4%B1n

Sayfası üzerinden oy kullanılabilen İmza İçin bir gecede 200’den fazla imza gelmiş durumda. Bir hafta içinde kampanyanın 10.000 İmzaya Ulaşması bekleniyor.

 
Katlamalı Harç İçin Site Açıldı

Bir öğrenci tarafından Katlamalı Harç için açılan site henüz yolun başında olmasına rağmen öğrencilerin ilgisini çekmeye başlamış durumda.

Öğrencilerin Katlamalı Harç ile alakalı olarak Ayakta Kalması ve Direnmesi yakın dönemde bu Mali Soygunun Geri Alınmasına Sebep Olacaktır.

Dileyen öğrenciler www.katlamaliharc.com adresinden daha detaylı bilgi alabilirler."
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]