SAÜ'de,Müzik Sohbetleri düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Müzik Araştırmaları Topluluğu tarafından “Prof. Ruhi Ayangil ile Müzik Sohbetleri” adlı bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe emekli öğretim üyesi ve müzisyen Prof. Ruhi Ayangil konuşmacı olarak katıldı. Türk Müziği tarihinin sistemli olarak yazılması çalışmalarının 19’uncu yüzyılın sonlarından itibaren başladığını dile getiren Prof. Ayangil, bu çalışmaların ortak paydasının da Türk Müziği olgusunu dışlayarak Osmanlı’ya karşı müzikbilim yoluyla Arap milliyetçiliğini ve diğer ulus milliyetçiliklerini öne çıkarmak olduğunu ifade etti.

Herhangi bir müzik tarihi kitabında Uzak Doğu, Okyanusya, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu müziklerinin başlıklar altında verildiğini vurgulayan Prof. Ayangil, “Asya, Orta Doğu ve Akdeniz-Avrupa bağlamında yüzyıllarca egemenlik kurmuş Türk devletleri ve onların müzikleri hakkında doyurucu bir bilgi bulabilmek neredeyse imkânsızdır. Osmanlı’da Avrupalılaşma hareketi birlikte Türkler eliyle de müziği zayıflatma gibi nedenler sonucu, nitelik ve nicelik bakımından musikiye yön veren eserlere sahip olunması gecikmiştir” diye konuştu.

"
Türk müziği kavramı üst kültürel bir betimlemeyi işaret eder"

Türk müziği nitelemesinden aydınlar dâhil birçok kesimden insanların rahatsızlık duyduğunu söyleyen Prof. Ayangil, “Türk müziği kavramı üst kültürel bir betimlemeyi işaret eder. Bu, sosyoloji bilimine uygunluğun bir neticesidir” dedi. Türk müziğinin çeşitli dönemlerde divan, edvar, divan küğü, geleneksel müzik, Osmanlı müziği gibi tanımlar aldığını anlatan Prof. Ayangil, bunun Türkler eliyle zayıflatma meselesinin somut örneği olarak göze çarptığını ifade etti.

Etkinlikte ayrıca SAÜ Devlet Konservatuvarı Müzik Araştırmaları Topluluğu, “Bektaşi Nefesleri” adlı müzik dinletisi gerçekleştirdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]