SAÜ'deki olası bir olayın önüne Rektör geçti

Sakarya Üniversitesi\'nde farklı görüşlere mensup Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ile Tüm Gençlik Birliği (TGB) yan yana iki salonda program yaptı.
 
Üniversitelerde arka arkaya olayların yaşandığı bir dönemde, karşıt fikirlerin özgürce dile getirilmesi ve programların olaysız geçmesi dikkat çekti. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, programdan önce öğrenci temsilcileriyle konuştu ve öğrencilerden sıkıntı yaşanmayacağına dair söz aldı. Emniyet\'in olay çıkabilir uyarısına rağmen rektör, diyalog yolunu seçerek programların yapılmasını sağladı.
 
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, üniversitelerdeki şiddet olaylarının önlenmesinde, "Öğretim üyeleri öğrencilerle konuşmazsa bu iş olmaz" çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya uyan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, tatsız olayların önüne geçti. Üniversitede önceki gün, MTTB ile TGB’nin Anayasa konulu programları aynı saate denk geldi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü ‘olay çıkabilir’ endişesiyle bir toplantının iptalini istedi. Ancak Rektör Elmas, emniyetin bu talebini reddetti. Öğrenci temsilcileriyle de diyaloğa geçen Elmas, bir sıkıntının yaşanmayacağı sözünü aldı. B salonunda yapılan programda Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, A solandaki programında ise TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz konuştu. İki program, en küçük bir tatsızlık yaşanmadan sona erdi.
 
TGB Sakarya İl Başkanı Alican Yoldaş, programdan önce Rektör Elmas’ın kendileriyle görüştüğünü söyledi. "Biz rektöre güvendik, rektör de bize" diyen Yoldaş, "Eğer etkinliğin birisi iptal edilseydi o zaman gerginlik yaşanır, olay çıkabilirdi" dedi. Üniversitenin farklı fikirlerin özgürce tartışılması gereken bir yer olduğunu vurgulayan Yoldaş, "SAÜ Rektörü bizimle aynı fikirleri paylaşmıyor olabilir ancak tarafsız olarak iki tarafa da imkân tanıması güzel bir şey" ifadesini kullandı. MTTB Sakarya İl Başkanı Ahmet İlker Pekgöz ise, "TGB’nin programını iptal ettirelim diyenler oldu ancak biz karşı çıktık. Bir tarafın programı iptal edilseydi gerginlik daha da artardı" diye konuştu. Pekgöz, üniversitelerde yaşanan olayların amacının çözüm sürecini sabote etmek olduğunun altını çizdi.
 
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise her öğrenci grubunun düşüncelerini özgürce ifade edebilmelerinin üniversitelerin görevi olduğunu kaydetti. Bu şekilde üniversite gençliğinin provokasyona alet edilmesinin önüne geçilebileceğini belirten Elmas, "İki farklı düşünceyi temsil eden grupların aynı zamanda, aynı yerde program yapması birtakım endişelere sebep oldu. Programların iptal edilmesi istendi. Ancak biz karşı çıktık. Öğrencilerimizle konuştuk, onlara güvendik. Güvenimiz boşa çıkmadı" şeklinde konuştu.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]