SAÜ'de sürücü eğitimi için yerli simülatör geliştirildi

Sakarya Üniversitesi\'nde trafik kazalarının azaltılmasını sağlamak ve sürücülere trafik kurallarına uyum alışkanlığı kazandırmak amacıyla yerli sürücü simülatörü geliştirildi.

SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Bölümü\'nde öğrenim gören İsmail Öztel, yüksek lisans tezi çalışmasında eğitim amaçlı sürücü simülatörü geliştirdi.

Düşük maliyetle hayata geçirilen simülatörde, sanal ortam olarak SAÜ Esentepe Kampüsü modellendi. Sürücü eğitimini gerçekleştirmek için senaryolar oluşturuldu. Bu senaryolara bağlı olarak trafik tabelaları ve trafik ışık sistemleri sanal ortama eklendi. Sürücü performansını değerlendirebilmek için bir ceza puan sistemi tasarlanıp sisteme entegre edildi. Simülasyonun gerçeklik hissini artırmak için sistem, donanımsal bir platformla entegre edildi. Platform; direksiyon, pedal sistemi, vites modülü, sürücü koltuğu, projeksiyon cihazı ve projeksiyon perdesinden oluşturuldu. Yazılımda ise sanal ortam ve modellerin oluşturulmasında 3 boyutlu modelleme programı kullanıldı.

"Eğitimin sıfır cezayla tamamlanması şart"


Geliştirilen sürücü eğitim simülatörü, sürücü eğitimi ve bilinçlendirilmesi için çeşitli senaryolarla desteklendi. Simülatör üzerinde sürücü, verilen bir görevi yerine getirirken yaptığı ihlaller, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı\'nın hazırladığı 2013 yılına ilişkin Trafik İdari Para Cezası Rehberi\'ne göre puanlandırıldı. Puanlama sistemine göre, uygulama anında, örneğin araç kırmızı ışıkta geçerse 20 ceza puanı kullanıcıya veriliyor. Her ceza puanı toplanıyor. Eğitim alan kişinin simülatörde verilen görevi sıfır ceza puanıyla tamamlaması gerekiyor.

"Ehliyetlerine el konulanlar da yararlanabilir"

Çalışmanın danışmanlığını yapan Doç. Dr. Cemil Öz, simülatör sayesinde acemi sürücülerin gerçek hayattaki risklerden uzak olarak deneyim kazanacağını söyledi. Trafik kazalarının temel etkeninin insan faktörü olduğunu kaydeden Öz, "Simülatörümüz, sadece sürücü adaylarının eğitiminde değil, çeşitli nedenlerle ehliyetlerine el konan sürücülerin eğitimleri için de kullanılabilir. Aynı zamanda bir çok sürücü ehliyeti aldıktan sonra trafik kurallarını, işaretlerini unutabiliyor. Bunların hatırlanmasında da simülatör yardımcı olacak." diye konuştu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]