SAÜ'de Kerbela Hadisesi anıldı

Marmara Üniversitesi (MÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, İslam dünyasında, günümüzde de Kerbela olaylarının yaşanmaya devam ettiğini ifade ederek, “Müslümanlar siyasi sebeplerle birbirlerine silah doğrultuyorlar, birbirlerinin canına kastediyorlar. Bunlar yapılıyorsa biz Kerbela’yı anlamıyoruz demektir” dedi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından Hz. Hüseyin\'in Kerbela\'da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla bir anma programı düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Aşure, Hz. Hüseyin ve Kerbela Olayı” konulu etkinlikte konuşan MÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Üzüm, dönemin İslam toplumunda Müslümanlar arasındaki siyasi mücadeleler ve Kerbela olayı hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. İlyas Üzüm, Hz. Hüseyin’in, babası Hz. Ali’nin hilafete geçtikten sonra tüm savaşlarda onun yanında yer aldığını, Hz. Ali şehit edildikten sonra ağabeyi Hz. Hasan’a itaat ettiğini ve bundan sonra Müslümanların kendi aralarında savaşırlarken Muaviye halifeliği devraldığını ve çatışmaların durduğunu anlattı. Muaviye’nin hayatının sonlarına doğru oğlu Yezid’i veliaht tayin ettiğini aktaran Üzüm, Müslümanlar arasında halife olmaya layık bir kişiliğe sahip olmadığına inanılan Yezid döneminde Müslümanlar arasında çatışmaların tekrar başladığını söyledi.

Kufeliler’den kendisinin halifeliğe geçmesi için destek mektupları alan Hz. Hüseyin’in ve küçük müfrezesinin, sayıca büyük olmayan Kufeliler’i bastıran yaklaşık 4 bin kadar Yezid taraftarlarınca şehit edildiğini anlatan Üzüm, Kerbela olayı olarak adlandırılan bu olayın acısının bin 375 yıldır Müslümanların kalbinde bir yara olarak yerini aldığını ifade etti.

Kerbela olayına duyulan hüznün Sünnilerde, Şiilerde ve Alevilerde farklı olduğunu dile getiren Üzüm, “Sünniler, Şiiler, Aleviler ve Bektaşiler, Kerbela olayı söz konusu olduğunda bir hüzün duyarlar. Hepsinin ortak noktası şudur: Hz. Hüseyin herkesin sevdiği bir şahsiyettir. Tüm Müslümanlar arasında bu acının dile getirilişi, matemi konularında farklılıklar olsa da Müslümanlar, Kerbela’nın acısını duymakta ortaktır.”

Günümüzde de İslam dünyasında Kerbela olaylarının yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Üzüm, Suriye ve Irak başta olmak üzere İslam dünyasında, İslam’a aykırı yaşanan olayların, davranışların kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu davranışlar İslam’a taban tabana aykırı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Üzüm, “İslam esenlik, barış ve rahmet dinidir. Müslümanlar siyasi sebeplerle birbirlerine silah doğrultuyorlar, birbirlerinin canına kastediyorlar. Bunlar yapılıyorsa biz Kerbela’yı anlamıyoruz demektir. Kerbela’nın bize mesajı şudur: Müslümanlar beraber olmalı, ortak değeri etrafında buluşmalı, farklılıklar konusunda herkes birbirine saygı duymalı, İslam’ın rahmet ve esenlik boyutu bütün canlılığıyla yaşanmalıdır” şeklinde konuştu.

SAÜ Devlet Konservatuvarı’nın Kerbela türkülerini seslendirmesiyle devam eden etkinlik, katılımcılara aşure dağıtılmasıyla sona erdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]