SAÜ'de "Hocalı Soykırımı Anma Günü" düzenlendi

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) Hocalı katliamının 22. yılı dolayısıyla "Hocalı Soykırımı Anma Günü" düzenlendi.

SAÜ Azerbaycan Öğrenci Topluluğu tarafından Kültür ve Kongre Merkezi\'nde düzenlenen programda konuşan SAÜ Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Selvi, 22 yıl önce Hocalı\'da yaşananların bin yıllık tarihi süreçte Ermenilerle Türkler arasındaki ilişki boyutunda saklı olduğunu söyledi.

1922\'de yaşanan katliam


Ermenilerin, karakterinin güçlünün yanında yer almak olduğuna dikkati çeken Selvi, "1992\'de yaşanan süreç, Ermenilerin karakteriyle birebir örtüşüyor ve o zaman da Rusya\'nın yanında yer aldılar. 1992\'de yaşanan katliam, Rusya\'nın bölgedeki stratejik hareketleriyle ve yeni Kafkasya Projesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu hareketi gerçekleştiren Ermenilerdir ama arkasında onlara askeri gücü ve psikolojik desteği sağlayan Rusya var" ifadesini kullandı.

Selvi, 1918\'deki Ermenistan-Azerbaycan-Gürcistan ilişkileri kapsamında Karabağ bölgesinin Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti\'ne bırakıldığını anımsatarak, 1990\'da Rusya\'nın Türklerin  nüfus çoğunluğuna sahip Karabağ bölgesini Ermenilere bırakma kararı aldığını kaydetti.

Bölgede bugüne kadar yaşananların Rusya\'nın politikalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu aktaran Selvi, şu değerlendirmede bulundu:

"Azerbaycan\'a, Gürcistan\'a, Türkiye\'ye düşman Ermenistan, bu coğrafyada Rusya\'nın ve Amerika\'nın varlığını gerekli kılıyor. 1071\'de Ermeniler, Türk hakimiyetine girdi. 1890\'lı yıllara kadar da bu güven içinde yaşadılar. Türkler ve Ermenileri tarih içinde yaşanan olaylarla mukayese etmek mümkün değildir. Bir tarafta Orta Asya\'dan Viyana önlerine kadar büyük imparatorluklar kuran, bölgeye adaleti ve kültürü getiren yönetim anlayışı, diğer tarafta ise büyük devletlerin bu coğrafyada oyuncağı haline gelmiş, yönlendirilerek harekete geçmiş olan Ermeni çapulcularından bahsediyoruz.

Türkiye ve Azerbaycan bir an önce birleşsin, çözüm ve ilaç buradadır."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]