SAÜ'de 'Balkanların Geleceği' Konulu Panel

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, Amerikalıların Kosova topraklarında gerek resmi gerekse gayri resmi kütüphanelerde mevcut olan Osmanlı eserlerinin bulunması ve kataloglanması emrini verdiği belirterek, "Eğer Amerika iman etmiş olsaydı, bugün Osmanlı olurdu" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Balkan Buluşması kapsamında gerçekleştirilen "Balkanların Geleceği" konulu panel, Adapazarı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panelin başkanlığını yapan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, açılış konuşmasında Balkanlardaki Müslüman ülkelerde görev yaptığını belirterek, "Balkanlarda görev yaparken, bir şey dikkatimi çekmişti. Amerikalılar Piriştina Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanlığı'nda bir görev tebliğ etmişlerdi.
Görevin temeli şu; Kosova topraklarında gerek resmi gerek gayri resmi kütüphanelerde mevcut olan Osmanlı eserlerini bulun ve kataloglayın. Eğer Amerika iman edebilmiş olsaydı, Bugün Osmanlı olurdu. İnanıyorum ki 100 yılı aşkın süredir gözyaşıyla yoğrulmuş olan bu topraklar bir gün ayağa kalkacaktır" dedi. Sancak Müftüsü Muammer Zukorliç ise Balkan Buluşması'nın geleceğe dönük büyük bir adım olduğunu ifade etti.
Sancak'ı Balkanların kalbinde bulunan küçük ülke olarak tanımlayan Zukorliç, "Herkesi ülkemi ziyaret etmeye çağırıyorum. Sancak, Sırbistan ve Karadağ'ın arasında paylaşılmış küçük bir ülkedir. Alan açısından ve nüfus açısından küçük bir ülkedir. Bu insanlar birbirine kenetlenerek güçlü olarak bu alana ve bu kültüre sahip çıkmaya karar verdiler''
şeklinde konuştu.

Zukorliç, müftülük olarak, üniversite kurduklarını ve öğrenci sayının 4 bine ulaştığını vurgulayarak, öğrencilerin yüzde 60'ının Müslüman öğrencilerden oluştuğunu bildirdi.
Balkanlardaki Müslümanların gençlerini AB'ye hazırlamaları gerektiğini kaydeden Kosova İslam Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Sadriu ise ''Balkanların geleceği hoşumuza gitsin gitmesin Avrupa Birliği'nde olduğunu biliyoruz. Özellikle gençliğimizi AB sürecinde iyi hazırlamalıyız. Eğer gençliğimiz iyi yetişmezse, AB amacına ulaşacaktır. Çünkü AB'nin amacı bize amelelik yaptırmak, temizlik işlerini yaptırmaktır. Şayet gençliğimizi iyi eğitmezsek onların dediği duruma düşeriz. Gençliğimiz iyi yetiştirirsek,geleceğimizden korkmamalıyız.

Esas olarak değerlerimizin ne kadar güçlü olduğunu sorgulamamız gerekir. Maalesef aramızdan öyle insanlar vardır ki Müslüman olduğunu söylemekten utanıyorlar. Boksör Muhammet Ali'ye sormuşlar, 'Bin Ladin'in dinine ait olmaktan utanıyor musun diye? Muhammet Ali ise şu cevabı vermiş: 'Nasıl Hıristiyanlar Hitler'in dinine ait olmaktan utanç duymuyorlarsa ben de dinimden utanç duymuyorum' Hayat bizi nereye süreklerse sürüklesin dini milli değerlerimizden utanmamalıyız gurur
duymalıyız'' dedi.

Sadriu, Türkiye'nin Kosova'yı bağımsızlığını ilan ettiğinden sözlü olarak ilk tanıyan ülke olduğunu ifade ederek, "Yazılı olarak da 4. tanıyan ülke. Türkiye'nin hep yanımızda olduğunu biliyoruz. Teşekkür ediyoruz'' dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]