SAÜ Teknokent, medikal cihaz ithalatını azaltacak

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent, Güney Kore\'deki Chungnam Ulusal Üniversitesi ile teknoloji transferi alanında iş birliği yaparak, yerli medikal cihaz üretimiyle ithalatın azaltılmasına katkı sağlayacak.

SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, 2010 yılında faaliyete geçen Teknokent\'te birçok proje yürütüldüğünü söyledi.

Türkiye\'de farkındalık oluşmaya başladıkça teknoparkların hızla dolduğuna dikkati çeken Engin, "Sakarya, Marmara bölgesinin en dinamik şehirlerinden bir tanesi. Yerli şirketler açısından da çok önemli istasyon. O yüzden biz önemli boşluğu kapatmış olduk. Teknokentimizin Ar-Ge inovasyon ekosistemine yakışır Ar-Ge ofisleri sunduğunu söyleyebiliriz" ifadesini kullandı. 

Engin, 2013\'ün teknokentin Ar-Ge şirketleriyle doldurulmasıyla geçtiğini belirterek, global şirketlerle yoğun iş birliği yaptıklarını anlattı. 

Üniversiteyi sanayiyle buluşturma noktasında oldukça iyi mesafe aldıklarını kaydeden Engin, "Üniversitelerde teknolojik bilgi üretildiğinde bunun üreme yönüne dönüşüp satılması ve ülkenin refahına fayda sağlaması beklenir. Biz de 2013 ortalarında teknoloji transfer ofisimizi kurduk. Bu kapsamda 12 personelimizle hizmet veriyoruz" diye konuştu. 

"Güney Kore ile iş birliğini derinleştirmek istiyoruz"

Engin, yüzde 95\'e yakın doluluğa ulaştıklarını vurgulayarak, nitelikli bölgesel firmaları Teknokent\'e kazandırmak istediklerini dile getirdi. 

"2015\'teki en büyük hedefimiz, Ar-Ge ihtiyacını karşılamaya dönük yeni blok yapılması" diyen Engin, "B Blok\'un altında yeni blok istiyoruz. Yine organize sanayi bölgelerindeki (OSB) süreçlerin yakından izlenerek bina yapımına başlanması, en önemli öncelikler arasında" ifadesini kullandı. 

Engin, Güney Kore ile iş birliğini daha da derinleştirmek istedikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili adımı attık. Güney Koreli hocalarımızdan bir tanesini bir yıllığına teknokentimize çağırıyoruz. Onu teknoloji transfer ofisimizde görevlendireceğiz. Kendisi aynı zamanda burada Ar-Ge şirketi kuracak. Çok üst düzey medikal cihazları var. Bunlara yönelik teknoloji transferi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili hocamız bağlı bulunduğu üniversiteden gerekli izni almış durumda. Öyle tahmin ediyorum ki marttan itibaren teknoparkımız da çalışmaya başlayacak.

Aynı zamanda üniversitemizde medikal cihazlar araştırma merkezi kuracağız. Bu konuda çok çalışkan iki akademisyen arkadaşımız var. Tamamen medikal cihazlar alanına yönelik burada büyüme sağlamak istiyoruz çünkü medikal cihazlar, en çok katma değeri olan ürünler arasında."

Üretilecek cihazlar, kanser tanı ve tedavisine dönük olacak

Cihazların kanser tanı ve tedavisine yönelik üretileceğine işaret eden Engin, literatürde "foto dinamik terapi" diye bilinen cihazlarla ilgili çeşitli bilimsel araştırmalar yapıldığını, Güney Kore\'de bu konuda yeni akım başladığını aktardı.

"Bunları, ülkemizle tanıştırmak istiyoruz" diyen Engin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye\'de doğru dürüst emzik bile üretilemiyor. \'Emzik\' dediğiniz şeyde ciddi mühendislik var. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerden ciddi paralarla ithal ediyoruz. Mesela süt sağma makineleri. Çoğu annelerin problemidir bu. Çok ciddi ithalatımız var. Bunlar çok pahalı ve tamamı ithal yoluyla elde edilen cihazlar ama bunları yapabiliriz. Yeter ki bize imkan tanınsın, bu imkanı da devletimiz tanımış oldu. Hocamızı buraya çağırma imkanımız oldu. Aklınıza gelebilecek her türlü medikal cihazla ilgili burada araştırma, geliştirme ve prototip üretmeyi planlıyoruz.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]