SAÜ Rektörü Elmas, SakaryaRehberim.com'a konuştu

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, diploma paraları, mezuniyet töreni ve Yenikent\'e yapılacak olan üniversite hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas son günlerde gündemde sıkça yer alan konulara açıklık getirdi. 2013-2014 eğitim-öğretim yılını değerlendiren Elmas, "Üniversite olarak kendimizi sürekli geliştiriyoruz. İnternet sitemizde geçtiğimiz yıl yaptığımız çalışmalar mevcut. Dünyada bu kadar açık bilgiler veren hiçbir üniversite yok. Biz geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği\'nden 2 ödül aldık. Yine Amerika\'daki bir üniversiteden ödül aldık. Bu yıl 13 bin 500 öğrenciyi mezun ettik. Sakarya Üniversitesi, tüm bunlara baktığımızda hem eğitimde hem araştırmada belirli bir ivme kazanmış durumda. Ve bu durum böyle devam ederse Sakarya Üniversitesi 4-5 yıl sonra, Türkiye\'de adından sıkça bahsettiren bir üniversite olacaktır. Yani 2013 yılına baktığımızda yaptığımız işlerin sürekli meyvesini topluyoruz. Genç bir üniversite olduğumuz için örnek model işler yapıyoruz" dedi.

Diploma parası

Diploma parası konusunda öğrencilerin tepki göstermesine şaşırdığını söyleyen Rektör Elmas, "Aslında bu durum beni çok şaşırtıyor. Belki çok iyi açıklama yapmadığımız için bizde de kabahat var. Mezunları izlemek, mezunlarla ilişkide bulunmak çok önemli bir konu. Bu yüzden biz mezun olan öğrencilerimizin Mezunlar Derneği\'ne üye olmasını istedik. Çünkü öğrencilerimizin mezun olduktan sonra ne yaptıkları bizim için önemli. Dolayısıyla biz de böyle bir birim kurduk. Tabiki bu dernek faaliyetlerini mezunlardan gelen katkılarla sürdürüyor. Bu katkıların karşısında biz öğrencilere klasör, birkaç tane diploma sureti veriyoruz. Bunların karşılığında öğrencilerin derneğe kayıt yaptırarak bu parayı vermesini istiyoruz. Hiç parası olmayan öğrenciler gelip bana söylediklerinde ben onlara kendi cebimden parayı verip o ücreti yatırttırıyorum. Ama bir kişi parayı ödemediyip sosyal medyada diğerlerine haber verince,  bu sefer hiçbir öğrenci o parayı ödemiyor. Biz zaten paralarını geri isteyen öğrencilere paralarını iade ediyoruz. Ben öğrenciyi iyi tanıyan iyi diyalog kuran bir rektörüm. Bizim kadar öğrencisinin nabzını tutan bir üniversite yok. Biz onları anlamaya çalışıyoruz. Ama öğrenci topluluğu 1 lira için bile kıyameti koparabilir. Aslında öğrencinin böyle olması lazım ama doğru şekilde anlatıldığında diploma paralarına itiraz edeceklerini zannetmiyorum. Bu paralar yine öğrenciler için harcanıyor. Sakarya Üniversitesi\'ndeki çalışma ortamı hiçbir üniversitede yok, gitsinler baksınlar. Biz kütüphaneleri 24 saat açık tutuyoruz. Yani bu duruma itiraz etmek bana biraz gençliğin vermiş olduğu bir durum olarak geliyor. Biz, dilekçe verenlere paralarını iade ediyoruz. Bakın şunu da iddia ediyorum, biz burada öğrencilerimize hiçbir devlet üniversitesinde bulunmayan atmosfer ve imkanı sağlıyoruz. Eğer bana derlerseki şu üniversitede daha iyi imkanlar var, ben buradan çekip gideceğim. Biz bu kadar iddialıyken öğrencinin böyle bir tutum sergilemesini ben açıkça yadırgıyorum" şeklinde konuştu.

"Bu en büyük hakarettir"

Elmas öğrencileri ti\'ye aldığı yönündeki haberlere ise, "Böyle birşey olabilir mi, öğrenciyle hiç dalga geçilir mi? Öğrenci, bizim en değer verdiğimiz unsur. Ama bizi tanıyan böyle birşey yapmayacağımızı da bilir. Bu cümleyi hangi düşünceyle kurmuşlar anlamış değilim. Bu en büyük hakarettir. Biz hocalarımızla bile öğrencilere davranış biçimi yüzünden karşı karşıya geliyoruz. Biz öğrencilerin dilinden konuşamazsak, onları anlayamazsak onlara hiçbir şekilde faydamız olmaz. Zaten sosyal medya yarı esprili bir ortam. Biz de bu ortamda dozunda cevaplar veriyoruz. Bize yapılan hakaretlere rağmen biz hiç kimseye soruşturma açmadık. Öğrencilerimiz de bunu kıymetini biliyor. Bu cümleyi kuranlar gelsinler buradaki öğrencilerin mutluluğunu görsünler" dedi.

Mezuniyet töreni

Sakarya Üniversitesi\'nde daha önceki yıllarda mezuniyet törenleri Atatürk Stadı\'nda yapılırken bu yıl ilk defa fakülte ve MYO\'lar tek tek mezuniyet törenlerini kutladı. Yeni mezuniyet töreni hakkında da konuşan Elmas, "Şimdi şöyle birşey var. Birincisi stad çok küçük. Stadın kapasitesi 12 bin bizim mezun olan öğrenci sayımız 13 binden fazla. Yani bir yetersizlik var, kapıda düzensizlik var. İkincisi, oraya gelen öğrencilerle hocalar yeterince ilgilenemiyor. Biz de dedik ki stadda yapmak yerine tek tek yapalım. Ve bunun neticesinde çok olumlu sonuçlar aldık. Çünkü hocalar ve ailelerden büyük katılım oldu. Bir tek burada Ramazan nedeniyle eğlence kısmı biraz duruk geçti. Ama bu uygulama normal seyrine girdiğinde, bu uygulamayı daha düzenli hale getireceğiz" dedi.

Yenikent\'teki üniversite

Yenikent\'teki atıl durumdaki işyerlerine yapılacak olan üniversite çalışmaları hakkında da bilgi veren Elmas, "Yenikent veya Kampüs\'ün dışındaki yerlerde bir üniversite, bir birim, bir MYO açmak istenildiğinde sonuna kadar bu konuyla ilgili gerekli şeyler sağlanmak zorunda. Şu anda o işyerlerinin devri konusunda çalışmalar devam ediyor. O işyerleri devredildiğinde biz o yerlere gerekli birimleri taşıyacağız. O süreci bekliyoruz" dedi.

Rektör Elmas, son olarak üniversiteyle merak edilen soruların cevabını vermeleri hususunda kendilerine rahat bir şekilde ulaşabileceklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]