SAÜ, İsveçli Öğrencilere Türkçe Öğretecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Uppsala Üniversitesi işbirliğiyle İsveçli öğrencilere Türkçe öğretecek.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Sevinç başkanlığındaki bir heyet, İsveç'e giderek Uppsala Üniversitesi'nde öğrenim gören İsveçli öğrencilere Türkçe öğretmek için 5 yıllık anlaşmaya imza attı. SAÜ Uppsala Üniversitesi'ne öğrenci ve öğretim elemanı gönderecek.

İsveç Kralı Demirbaş Şarl'ın Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmasıyla İsveççeye kazandırılan 'dolma, kalabalık, divan' sözcüklerinden sonra İsveçlilerin Türkçe'ye olan ilgisi üniversite düzeyine yükseltiliyor. İsveç'in önemli üniversitelerinden Uppsala Üniversitesi ile SAÜ bu alanda 5 yıllık bir işbirliğine imza attı.

SAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Sevinç başkanlığında öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Koç, Türkçe Eğitim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Engin Yılmaz ve Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcısı Orhan Kocaman İsveç'e giderek AB Erasmus Öğrenci ve Öğretim Elamanı Değişimi programı çerçevesinde İsveçlilere Türkçe dilinin öğretilmesinde Türk eğitimcilerin de katkı sağlamasını öngören projeye imza attı.

Prof. Vahdettin Sevinç, İsveçlilerin Türkçeyi öğrenmeye yönelik ilgili araştırmalarına duyarsız kalamadıklarını söyledi. Sevinç, "Avrupa Birliği programlarından desteklenen çerçeve içerisinde öğrenci göndererek, öğrenci alarak aynı şekilde öğretim elemanı alarak ve göndererek Türkçe'yi İsveçlilere öğreteceğiz." dedi.

İsveçliler arasında Türkçe öğrenenlerin sayısının artmasıyla, İsveç kamuoyunun Türklere ve Türkiye'ye yakınlaşmasına katkı sağlayacağını kaydeden Sevinç, "Bir yabancının Türkçe dilini öğrenmesinin beraberinde getireceği çok büyük faydalar var. Hem kültürel yakınlığın artmasına, hem de iki ulusun birbirine yakınlaşarak daha çok birbirini anlamasına neden oluyor. Bugün Uppsala Üniversitesi 70'e yakın İsveçli gencin Türkçe diline ilgi göstermesi bizi epey heycanlandırdı." diye konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]